Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Stepper

A Stepper intelligens utasítás elsődleges feladata a piacon a lehető legjobb áron venni illetve eladni. A megbízás intelligenciája abban rejlik, hogy képes a piacra elhelyezni egy megbízást úgy, hogy az mindíg csak egy szükséges minimummal jobb, mint a konkurens megbízás, és ezzel eléri a legjobb piaci árat úgy, hogy feleslegesen nem emeli vagy csökkenti az értékpapír árfolyamát. Ez a szükséges minimum a lépésköz.


A megbízás reakciója a vásárlói könyvben fellépő változásokra lényegesen gyorsabb, mint bármilyen emberi beavatkozás.


Minimálisan megengedett lépések:

A minimálisan megengedett lépésközt az értékpapír árfolyamának aktuális nagysága határozza meg az alábbi sávok alapján:

Árfolyam 0 CZK-tól 200 CZK-ig => 0,05 CZK
Árfolyam 200 CZK-tól 1 000 CZK-ig => 0,10 CZK
Árfolyam 1 000 CZK felett => 1,00 CZK

A lépésköznek mindig kisebbnek kell lennie, mint a maximálisan megnegedett sáv az adott részvénynél.
A fent említett korlátozás nem vonatkozik arra az esetre, amikor a lépés értéke nincs kitöltve vagy pedig nulla. A lépésköz maximálisan megengedett sávja az egyes részvényeknél a BCPP oldalán vannak feltűntetve.

Hogyan működik a megbízás

A BCPP Stepper intelligens utasításának leírása


1. A befektető vételi, illetve eladási Stepper intelligens utasítást ad meg a Fio-broker applikációban a megbízásadásra alkalmas űrlap segítségével, melynek tartalmaznia kell a Piacot (BCPP), az Értékpapírt, a venni vagy eladni kívánt értékpapírok teljes darabszámát, a limitárat, a megbízás érvényességét és a megbízás Típusánál a "Stepper" paramétert szükséges választani. Választhatóan meg lehet adni az ignorált mennyiséget.

2. A validációs automatikát ellenőrzik, hogy a befektető jogosult-e egy ilyen megbízás adására, amennyiben igen, tovább adják azt a piacnak.

3. Amint bekerült a piacra az intelligens utasítás, egy lépésközzel a legjobb konkurens kereslet elé kerül. A konkurens kereslet lehet egyrészt minden aukciós megbízás a rögzített limitárral, másrészt más Stepper megbízás saját limitárral. A piaci helyzet változásakor (vagyis a Stepper megbízás aktuálisan abrázolt limitárától jobb árral rendelkező megrendelés érkezik), a Stepper automatikusan ezen megrendelés elé lép. Az ármozgás (vétel esetén felfelé, eladás esetén lefelé) természetesen mindig korlátozott. A megbízás limitára, vagyis a Stepper limitára fölé történő piaci változás esetén (konkurens kereslet) a vásárlói könyvben a saját limitárán marad.

Az "ignorált mennyiség" paraméter

Az Ignorált mennyiség paraméterének használatakor a Stepper utasítás figyelmen kívül hagyja azt a mennyiséget, mely megegyzik vagy kisebb az Ignorált mennyiség megadott értékénél.
A Stepper ezáltal a keresleti oldal magasabb ára ellenére, illetve a kínálati oldal alacsonyabb ára ellenére az adott kereslethez / kínálathoz nem fog alkalmazkodni. A Stepper a vásárlói könyben egy olyan árral van elhelyezve, amely egy lépéssel jobb mint az a kereslet (kínálat), melynek mennyisége nagyobb, mint az Ignorált mennyiség.
Az Ignorált mennyiség paramétert elsősorban azon oknál fogva érdemes használni, hogy a befektető megrendelése ne legyen feleslegesen fölfelé (vételi megbízásnál) illetve lefelé (eladási megbízásnál) "nyomva" egy olyan konkurens megrendelés által, melynek forgalma elhanyagolható.

"Részt venni az aukcióban" parameter

A megbízásban meg lehet adni, hogy a Stepper részt vegyen-e az aukcióban. A kiválasztás a "Részt venni az aukcióban" mező kijelölésével történik.

A Stepper megbízás változás nélkül az aukcióba lesz sorolva olyan állapotban, mely legutoljára lett megállapítva az adott fázis megkezdése előtt (a Stepper az aukcióban nem reagál a vásárlói könyv és az indikatív árfolyam változásaira).

A megbízásadás módja

A megbízásban válassza ki a "Stepper" típust és jelölje ki a "Lépésköz" mezőt.

Választhatóan ki lehet tölteni az "Ignorált mennyiséget" és "Részt venni az aukcióban" lehetőséget.

Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,5073123,21869
USD1,121101,05578
GBP0,906120,85333
CHF1,034320,97406
PLN4,851654,56902

További devizák


X