Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Stoploss

A „Stoploss" intelligens utasítás lehetővé teszi egy előre meghatározott "Stop ár (CZK)" elérése esetén történő aktiválást. A Stoploss-t elsősorban a befektetési kockázat korlátozására használják.

A Stoploss megbízásoknál két alapvető cél létezik, melyek a megbízás irányától különböznek egymástól.

  • Eladás: Részvények eladása az előre mehatározott árfolyamra történő csökkenés esetén.
  • Vétel: Vétel csak egy előre meghatározott árfolyam elérése esetén (egy ilyen értékre történő árfolyamelmozdulást a befektető az emelkedés jelzéseként értelmezi).

A Stoploss megbízások típusai

STOPLOSS MARKET (PIACI MEGBÍZÁS)
A stop ár elérésénél (vagy a stop ár meghaladásánál vételi megbízás esetén vagy a stop ár alá történő csökkenéskor eladási megbízás esetén) a Stoploss megbízás a megbízások könyvébe automatikusan mint piaci megbízás kerül és lehetséges az azonnali párosítása.


STOPLOSS LIMIT (LIMITÁRAS MEGBÍZÁS)
A stop ár elérése után (vagy a stop ár meghaladásánál vételi megbízás esetén vagy a stop ár alá történő csökkenéskor eladási megbízás esetén) a Stoploss megbízás automatikusan a megbízások könyvébe kerül mint limitáras megbízás és lehetséges az azonnali párosítása. A megbízásnak tartalmaznia kell az „Az ár (CZK)" limitárat.


Az eladási Stoploss megbízás esetén a „Stop ár (CZK)" paraméternek alacsonyabbnak kell lennie, mint az értékpapír aktuális árfolyama az elhelyezés időpontjában. Vételi Stoploss megbízás esetén a „Stop ár (CZK)" paraméternek az elhelyezés pillanatában magasabbnak kell lennie, mint az aktuális árfolyam. A Stoploss megbízás aktiválódásakor (a referenciaár (árfolyam) elérte a Stop árat) ez a megbízás mindig egy új időjegyzéssel van ellátva.


Példa:

A befektető 100 CZK-ért vásárolt részvényeket. Az aktuális referenciaár 120 CZK (20% nyereség). A befektető célja a nyereség 15%-ának megóvása, vagyis 15 CZK megóvása részvényenként.


A befektető eléri célját egy "Stoploss" típusú megbízás adásával, ahol kitölti a "Stop ár (CZK)" paramétert. Ebben az esetben a stop ár 115 CZK. Amennyiben a részvény árfolyama a megbízás érvényessége alatt 115 CZK-ra csökken vagy az alá, a megbízás aktiválódására és a részvények eladására kerül sor. Abban az esetben, ha az árfolyam tovább emelkedik 150 CZK-ra, a befektető a korábbi paraméterekkel ellátott Stoploss megbízását törölheti és egy új, magasabb stop árral rendelkező megbízást adhat meg.

  • Irány: eladás
  • Vételi árfolyam: 100 CZK
  • Aktuális árfolyam: 120 CZK
  • Stop ár: 115 CZK
  • Cél: eladni a részvényeket abban az esetben, ha az árfolyam a stop árra csökken


A megbízásadás módja

A megbízásban válassza a "Stoploss" típust és töltse ki a „Stop ár (CZK)" mezőt.
- Market megbízás esetén ne töltse ki a limitárat - „Ár (CZK)".
- Limitáras megbízásnál töltse ki a limitárat - „Ár (CZK)".


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,5073123,21869
USD1,121101,05578
GBP0,906120,85333
CHF1,034320,97406
PLN4,851654,56902

További devizák


X