Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Iceberg

Az „Iceberg" intelligens utasítás lehetővé teszi a kontinuális fázisban nagy mennyiségű megbízás elhelyezését a megbízások könyvébe anélkül, hogy a piac informálva lenne a teljes mennyiségről.

Az iceberg megbízások a limitárral, a teljes darabszámmal és az abrázolt mennyiséggel (ún. "peak") vannak jellemezve. A teljes darabszám és az ábrázolt mennyiség egész lotokra kell legyen kerekítve.

A kontinuális fázisban a piac számára csak az ábrázolt mennyiség látható, és nem pedig a megbízás teljes mennyisége. Amennyiben az ábrázolt mennyiség teljes mértékben teljesülésre került, a megbízás egy új időjegyzést kap, és amennyiben még tartalmaz nem párosított mennyiséget, ismételten ábrázolásra kerül a meghatározott mennyiség. Abban az esetben, ha a megbízás nem párosított mennyisége kisebb mint az ábrázolt mennyiség, akkor csak ez a fennmaradó rész lesz ábrázolva. Az iceberg típusú megbízások nincsenek a könyvben láthatóan megjelölve. Ez csak az adott nap érvényes és nem lehetséges más kereskedési korlátozással vagy feldolgozás módjával kombinálni.

Az aukciós kereskedés során (önálló aukció, a kontinuális kereskedés aukciós fázisa, VOLA vagy MARKET VOLA) az iceberg típusú megbízások teljes mennyiséggel vannak ábrázolva abban az esetben, ha a megbízások könyve nyitva van. Amennyiben az iceberg típusú megbízás az aukciós fázis során nem lesz teljes terjedelemben teljesítve, a kontinuális fázisra történő átmenetelnél a megbízások könyvébe csak az ábrázolt mennyiség lesz behelyezve.

Az iceberg típusú megbízásoknál az ábrázolt mennyiség minimális nagyságát és a minimális teljes nagyságot az egyes részvények számára a BCPP határozza meg.

A BCPP által meghatározott aktuális paraméterek

Az értékpapírok két csoportja létezik. A részvények az adott csoportba az árfolyamuk alapján vannak sorolva az ún. meghatározó nap szerint. Az értékpapírnál egy adott csoportba történő besorolás a következő negyedévre érvényes. A meghatározó nap március, június, szeptember és december utolsó kereskedési napját jelenti.

1. CSOPORT
Az 5 000 CZK-nál magasabb árfolyammal rendelkező részvények.

  • A minimális teljes darabszám: 250 darab
  • Az ábrázolt mennyiség minimális nagysága (peak): 25 darab

2. CSOPORT
Az 5 000 CZK-nál kisebb árfolyammal (az 5 000-et is beleértve) rendelkező társaságok.

  • A minimális teljes darabszám: 1 000 darab
  • Az ábrázolt mennyiség minimális nagysága (peak) 100 darab

Figyelmeztetés: Az ábrázolt mennyiség minimális nagysága (ún. peak) az adott megrendelés teljes mennyiségének >= 5% kell, hogy legyen.

A megbízásadás módja

  • Töltse ki a megbízás limitárát (a megbízás legrosszabb esetben a feltűntetett áron teljesül)
  • Töltse ki a megbízás érvényességét (az Icerbeg típusú megbízásoknál a maximális érvényesség 1 nap).
  • Töltse ki a megrendelés teljes mennyiségét tekintettel a tőzsde áltel meghatározott minimumra (lásd feljebb).
  • Töltse ki az ábrázolt mennyiséget (ún. peak) tekintettel a tőzsde által meghatározott minimumra (lásd feljebb).
Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,5073123,21869
USD1,121101,05578
GBP0,906120,85333
CHF1,034320,97406
PLN4,851654,56902

További devizák


X