Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio

Fundamentális elemzés

A Fio a klasszikus hírszolgáltatás mellett alapvető fundamentális adatokat is szolgáltat a társaságokról, amelyek nélkülözhetetlenek a befektetési döntés meghozatalánál.A Fio-brokerben a "Fundamentális elemzés" a Főmenü "Értékpapírok" részében található.

A fundamentális elemzésből a következő adatokat tekintjük a legalapvetőbbeknek: piaci tőkésítés, a részvény könyv szerinti értéke, ár / könyv szerinti érték, árbevétel, ár / árbevétel, P / E, nyereségi árrés, saját tőke megtérülése, aktívák megtérülése, osztalékhozam,... és még sok más.

Azon ügyfelek számára, akiknek ezen kívül még több információra van szükségük, a Fio-brokerben a "Pénzügyi jelentések" részt ajánljuk. E részben az ügyfél az érvényes számviteli standardok alapján közzétett gazdasági adatokat tekintheti meg.

Piaci tőkésítés

A társaság piaci tőkésítése. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, hogy a részvények számát megszorozzuk egy részvény piaci árával. A piaci tőkésítés értéke megadja a társaság egészének értékét.

Egy részvényre eső könyv szerinti érték

A részvény könyv szerinti értéke = (Saját tőke - Elsődleges részvények) / Kibocsájtott törzsrészvények. Ez a szám mutatja a részvény értékét az adott társaság kiadott könyvelési mutatói alapján. Ebből indulhatunk ki a részvény piaci értékének meghatározásánál.

Ár/Könyv szerinti érték

Minél nagyobb és "jobb" az adott vállalat, annál magasabb ez az érték. A kevésbé ismert és bizonytalan kilátású vállalatok esetében ez a szám csökken. A DJIA index-be sorolt vállalatok átlagértéke 3,5,, a S&P's 500 index esetében ez a szám 2,8 és a Nasdaq vállalatainak átlagértéke 2,6.

Árbevétel

Az adott társaság bevételei az elmúlt könyvelési évben. Az USA esetében a könyvelési év rendszerint nem egyezik a naptári évvel.

Ár / árbevétel

Egy részvényre eső ár és bevétel arány. Ez az érték ideális esetben kisebb mint 2. Csupán nagy nyereség mellett elfogadható a kettőnél nagyobb érték.

Egy részvényre eső nyereség

A legtöbbet mondó adat. Információt nyújt a részvényeseknek arról, hogy a vállalkozás sikeres-e. A tiszta nyereségből kifizethetik az éves osztalékot. Általában az amerikai vállalatok negyedévenként fizetnek osztalékot.

P / E

A részvény aktuális árfolyama/egy részvényre eső nyereség. Ugyanúgy, mint az "Ár/könyvelési érték" esetében, itt sem lehet meghatározni a helyes értéket. Annak az időnek felel meg, amely alatt a vállalat annyi nyereséget termel, ami egyenlő a piaci tőkésítésével. Pl. a P/E 15 azt jelenti, hogy a vállalat a jelenlegi termelékenysége mellett annyit keres, amennyire a piac értékeli 15 év alatt. Jelenleg a DJIA P/E értéke 30 körül van, a S&P's 500 cca. 32 és a Nasdaq 37 körül.

Nyereségi árrés

Tiszta nyereség / a teljes bevétel x 100. Ez a tiszta nyereség kifejezése a társaság bevételeiből százalékban.

Saját tőke megtérülése

ROE, tiszta nyereség / saját tőke. Ez a mutató határozza meg a társaság saját tőkéjének kamatozását.

Áktívák megtérülése

ROA, (tiszta nyereség + adózás utáni kamatok) / aktívák. A teljes tőkéből származó eredményt ismerteti ez a mutató.

Osztalékhozam

Egy részvényre eső osztalék / a részvény árfolyama. Az éves hozam százalékban az aktuális ár mellett. A részvényesek többsége számára ez az egyetlen bevétel a részvény értékének emelkedésén kívül.


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,9535423,64146
USD1,084341,02116
GBP0,883660,83217
CHF1,012670,95367
PLN4,837114,55532

További devizák


X