Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Befektetések > Egyéb szolgáltatások > Értékpapír-kölcsönzés

Értékpapír-kölcsönzés

Az ügyfelek akkor használják ezen szolgáltatást, amikor a részvényárfolyam csökkenését feltételezik. A kiválasztott részvényt, amelynél árfolyam csökkenést vár az ügyfél, kölcsön veszi a Fio-tól és eladja. Amennyiben az ügyfél várakozásainak megfelelően alakul az árfolyam és csökken, visszavásárolja a részvényt egy alacsonyabb áron, mint amennyiért eladta, és visszaadja a részvényeket a Fio-nak. Az ügyfél nyeresége a különbség az eladási és vételi ár között. Az értékpapír-kölcsönzés fedezeteként az ügyfél saját eszközei szolgálnak, azaz, vagy pénzeszközök, vagy értékpapírok, vagy ezek kombinációja. A Fio szemszögéből az értékpapír kölcsönzés hasonló mint egy hitel, amikor is az ügyfélnek a részvények aktuális piaci értékével egyenlő összeg kerül kölcsönzésre.

Short Sale, avagy értékpapír-kölcsönzés, lehetőséget nyújt a részvényárfolyam csökkenésére spekulálni.

  • A kölcsönzött értékpapírokat vagy azoknak egy részét bármikor vissza lehet adni (vagyis zárni a rövid pozíciót) bármilyen további díj nélkül.
  • A kölcsön kamata a kölcsönvett értékpapírok nap végi piaci értékéből kerül kiszámításra.
  • Az értékpapír-kölcsönzés (Short Sale) egy kockázatos ügylet. A részvényvásárlásnál az ügyfél legfeljebb a befektetett összeget veszítheti el. A sikertelen shortolásnál a részvény értéke bármilyen magasra emelkedhet, úgyhogy elméletileg az ügyfél veszteség semmivel sincs korlátozva.

Short Sale Csehországban

Csehországban az értékpapír-kölcsönzés számára nincs kialakítva megfelelő rendszer, úgyhogy az értékpapírok nem mindig állnak rendelkezésre kölcsönzés céljára.

Minden egyes értékpapír kölcsönt ezért egyedi módon szükséges megegyezni. A konkrét eljárásról ezért a legmegfelelőbb a Fio kapcsolattartó irodáinál érdeklődni.

Short Sale az USA-ban

A minőségi rendszernek köszönhetően több ezer részvény áll a befektetők rendelkezésére, mennyiségi korlátozások nélkül, a rövid pozíciók nyitására. A Fio-brokerben a shortolható részvények "S" betűvel vannak megjelölve.

A Short Sale hasonló módon van biztosítva, mint a befektetési hitel. Amennyiben az ügyfél az adott részvényt megvásárolta a portfoliójába (ún. long pozícióba lépett), nem lehetséges ugyanazon részvénynél egyidőben short (rövid) pozícióba is lépni. Viszont, amennyiben az ügyfél rövid pozícióban van az adott részvénynél (Short Sale), mielőtt long pozícióba szeretne lépni, a vásárolt részvényeket vissza kell adni a Fio banka, a.s. társaságnak (korábban Bafio, a.s. társaságnak), vagyis zárnia kell a rövid pozíciót.

A Short Sale költsége

Hasonlóan, mint a befektetési hitelnél, a Short Sale-nél is mindig a hónap végén kerül levonásra az ügyfél számlájáról a kölcsön összes költsége, amely a nyitott short poziciók nap végi piaci értékéből (vagyis a kölcsönzött értékpapirok aktuális értékéből) kerül kiszámításra. Jelenleg a kölcsön díja évi 10,95%, és a kamat mellett negyedévente felszámításra kerül a hitelfolyósítási jutalék, 0,47% nagyságrendben a hitelkeret összegéből. Amennyiben az ügyfél a nyitott short pozíciók mellett még a befektetési hitelt is igénybe vette, a short sale-ből befolyó összegből visszafizetésre kerül a hitel egy része és az ügyfélnek nem lesznek magasabbak a költségei. Annak ellenére, hogy a hitel és a Short Sale kompenzálják egymást a díj meghatározás szempontjából, a hitelkeret nagyságát nem lehetséges túllépni az ügyfél által igénybe vett összes hitel eszközzel és az összes nyitott short pozícióval (vagyis itt nincs kompenzáció).

Hogyan kezdhet el shortolni?

A Short Sale lehetőséget a Fio Pénzügyi Csoporton belül a Fio banka, a.s. kínálja (2010.09.01-ig a Bafio, a.s. kínálta), egységes hitelszerződésen belül, amely együtt van a befektetési hitellel az amerikai piacon. A short pozíció nyitása egy speciális megbízás típus, amelyet eletronikusan, telefonon vagy személyesen tud megadni.

Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,9535423,64146
USD1,084341,02116
GBP0,883660,83217
CHF1,012670,95367
PLN4,837114,55532

További devizák


X