Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Piaci összefoglaló - jelentések > Napi jelentés - 2011.04.18

Napi jelentés - 2011.04.18

19.4.2011 10:00

USA: A rontott kilátások miatt visszaestek a tengerentúli piacok, GER: Nem igazán sikerült a hét első napja a német részvények számára, CZ: A cseh piac valamelyest ellenállt a negatív nemzetközi hangulatnak

USA

Főbb hírek

Az S&P az amerikai hosszútávú kötelezettségek kilátásait a korábbi stabilról negatívra állította. Maga a besorolás továbbra is AAA szinten maradt.

Az NAHB ingatlanpiaci index áprilisi értéke elért a 16 pontot (várt: 17 pont). A korábbi érték 17 pont volt.

Várható események

14:30 Kiadott lakásépítési engedélyek (Március, havi) - becslés: 540 ezer (+1,1%), előző: 534 ezer (-5,2%)
14:30 Megkezdett alkásépítések (Március, havi összehasonlítás) - becslés: 520 ezer (+8,6%), előző: 479 ezer (-22,5%).

A piac jellemzése

Miután az S&P az USA hosszútávú kilátásainak besorolását negatívra állította, az amerikai részvények esésbe kezdtek. Azonban a részvényindexek határidős termékei már ezt megelőzően is mínuszban voltak egrészt azért, mert Kínában ismét megemelték a bankok kötelező tartalékait, másrészt egyes hírek szerint Görögország adósságainak átstruktúrálását kérte. A Dow Jones 1,14%-al 12 201 pontra, az S&P 500 1,1%-al 1 305 pontra, a Nasdaq pedig 1,06%-al 2 735 pontra csökkent. Az S&P 500 index minden szektora mínuszban mozgott élen az energetikai szektorral.

Vállalati események

A csontsérülések kezelésére szakosodott svájci Synthes ma megerősítette azokat az információkat, miszerint tárgyalásokat folytat a Johnson & Johnson társasággal egy esetleges fúzióról. Ezzel kapcsolatban még a pénteki napon felmerültek a pletykák, melyek a Synthes 20 milliárd dollárros akvizíciójáról szóltak. Ez az összeg 15%-os prémiumot jelentene a Synthes részvények pénteki záróárához képest. A Johnson & Johnson DePuy divíziója hasonló piacon tevékenykedik, mint a Synthes, azonban egyelőre nem tudja felvenni a versenyt olyan konkurensekkel, mint a Stryker, a Smith & Nephew, vagy éppen a Synthes. Miközben a Synthes a 2010-es évben 10%-al 2,69 milliárd dollárra növekvő értékesítésekről számolt be, addig a DePuy bevételei mindössze 258 millió dollárt tettek ki. Az egyesüléssel a piac több mint a felét szerezné meg, ezáltal az akvizícióval kapcsolatban a felügyelő szervekkel is tárgyalnia kellesz.

A gyógyszeripari Eli Lilly and Company (LLY) várakozásokat felülmúló első negyedéves eredményekről számolt be. A bevételek éves összehasonlításban 6,5%-al 5,84 milliárd dollárra emelkedtek, miközben a becslések mindössze 5,68 milliárd dollárról szóltak. A speciális tételektől megtisztított nyereség is kellemes meglepetést okozott, mely bár nem egész 1%-al csökkent, de így is jobb lett a vártnál. Az ugyanis 1,38 milliárd dollárt tett ki (részvényeként 1,24 USD), miközben a piac 1,29 milliárd dolláros nyereséget jósolt.

Az olajkitermelés és feldolgozás terén sokrétű szolgáltatásokat és termékeket nyújtó Halliburton arról számolt be, hogy éves összehasonlításban több mint a kétszeresére növelte a nyereségét. Az első negyedéves speciális tételektől megtisztított részvényenkénti nyereség 0,61 dollár lett a várt 0,58 dollár helyett. A bevételek 40%-al nőttek, ezáltal elérték az 5,282 milliárd dollárt, a becslések 4,870 milliárd dollárról szóltak. Az első negyedéves tiszta nyereség 511 millió dollár lett (részvényenként 56 cent), miközben egy évvel korábban a társaság 206 millió dolláros nyereséget (23 cent) könyvelt el. Ezek az eredmények már magukba foglalják a líbiai feszültségek miatti 46 millió dolláros eszközbiztosítást. E kiadás nélkül a tiszta nyereség részvényenként a már említett 61 centet tette volna ki. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 19%-a javasolja vételre a Halliburton papírjait, míg 25%-a inkább azok eladását tanácsolja.

A Citigroup (C) amerikai bankcsoport ma nyilvánosságra hozta első negyedéves eredményeit. A forgalom elérte a 19,73 milliárd dollárt, a piaci konszenzus 20,54 milliárd dollárról szólt. A tiszta nyereség azonban a 30%-os csökkenés ellenére pozitív meglepetést okozott, az ugyanis elérte a 3,03 milliárd dollárt (részvényenként 0,10 USD), miközben a várakozások mindössze 2,78 milliárdról szóltak (0,09 USD). A megjelent eredmények előtt az elemzők a Citigroup részvényeivel kapcsolatban semleges véleményen voltak, többségük azok tartását javasolta. A Citigroup - akárcsak a többi nagy amerikai bank - jócskán a válság előtti szintek alatt tartózkodik, annak idején a papír több mint 55 dollárt is megért. A Citigroup a 2008 novemberében a kormánytól kapott mentőcsomag segítségével tudott fennmaradni, az állam a bankban lévő részesedését egészen múlt év végéig tartotta. A társaság a múlt éven már ismét pozitív eredményt tudott felmutatni, a nyeresége meghaladta a 10 milliárd dollárt. Negyedéves bontásban a nyeresége négyből három alkalommal felülmúlta a várakozásokat, jelentős visszaesés történt azonban az utolsó negyedévben, amikor a nyeresége jóval elmaradt a várttól. A befektetők továbbra sem látják kedvezően a bank helyzetét. Annak részvényei ugyanis az elmúlt 12 hónap során gyakorlatilag nem mozdultak, a kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve a 4 és 5 dollár között sávban mozogtak, a válság utáni 2009 augusztusi 5,23 dolláros csúcs után.

A Citadel Securities semlegesről hozzáadásra emelte meg az Intel (INTC) részvényeire szóló ajánlását. A célár 23 dollárról 25 dollárra lett megemelve.

Németország

Főbb hírek

Várható események

9:30 Ipari beszerzési menedzserindex (előzetes adat - április) - becslés: 60 pont, előző: 60,9 pont
9:30 Szolgáltatói beszerzési menedzserindex (előzetes adat - április) - 59,8 pont, előző: 60,1 pont

Eurozóna:
8:00 Az újjonnan regisztrál gépkocsik száma az EU-ban (Március) - előző: 0,9%
10:00 Ipari beszerzési menedzserindex (előzetes - április) - becslés: 57 pont, előző: 57,5 pont
10:00 Szolgáltatói beszerzési menedzserindex (előzetes adat - április) - becslés: 56,9 pont, előző: 57,2 pont
10:00 Kompozit beszerzési menedzserindex (előzetes adat - április) - becslés: 57 pont, előző: 57,6 pont
10:00 Folyó fizetési mérleg (Február) - előző: 0,5 milliárd EUR (megtisztított), -0,7 milliárd EUR (nem megtisztított)
11:00 Építőipari termelés (Február) - előző: 1,8% (megtisztított, havi összehasonlítás), és -4,5% (éves)
Fogyasztói bizalom (előzetes adat - április) - becslés: -11,0 pont, előző: -10,6 pont

A piac jellemzése

A német részvények számára a hét nem indult valami túl jól. Már a görög adósság-átstruktúrálás miatti aggodalom hatására is negatív hangulat uralkodott, melyet tovább erősített a kínai banki tartalékemelés. Ezen kívül a Standard & Poor's az USA hosszútávó adósságainak kilátását negatívra állította. A DAX index 2,10%-al 7 026 pontra csökkent. A pénzügyi szektor zuhanórepülést mutatott be (ALV -5,1%, CBK -5,0%). A Goldman Sachs-tól kapott alacsonyabb minősítés miatt a ThyssenKrupp is nyomás alá került (TKA -4,4%). Ellenkező irányban mozdult el az Infineon (IFX +1,1%) és a Merck (MRK +0,6%).

Vállalati események

A Deutsche Telekom és a France Telekom közös együttműködésben állapodtak meg egy ún. "joint venture" formájában. Mind a két telekommunikációs óriás a berendezések vásárlásánál évente 1,3 milliárd eurót takarítana meg - amiből 900 millió euró megtakarítást jelent a France Telekom számára, 400 millió euró pedig a Deutsche Telekom számára. Ezek a társaságok, melyek az országukban a legnagyobbaknak számítanak, így próbálnak elérni nagyobb megtakarításokat a új technológiai építések terén. A cégek már sikeresen működnek együtt Nagy-Britanniában, ahol az irodáink egyesítésével a régió legnagyobb moniloperátort hozták létre.

A Nomura 55 euróról 51 euróra csökkentette az RWE részvényeinek célárát, az ajánlás továbbra is csökkentésen maradt. A Nomura ezen kívül az E.On célárát is csökkentette, mégpedig 25 euróról 23 euróra továbbra is semleges ajánlás mellett. Az elemzők szerint az energiaszektorban tapasztalható alacsonyabb árak kockázatot jelentenek, melyek a pénzügyi eredményekre is hatással lehetnek, melyek aztán tőkeemeléshez vagy/és osztalékcsökkentéshez vezethetnek. A szektor 2014-ig terjedő kilátásainak minősítését a társaság alulsúlyozáson hagyta.

A Goldman Sachs a korábbi vételről semlegesre csökkentette a ThyssenKrupp (TKA) részvényeire szóló ajánlását. A célár 43 euróról 30 euróra lett csökkentve.

Eurozóna:
Európai fogyasztói elektronika gyártója, a Philips, feltehetően megválik a televíziós divíziójától. A Philips egykori vezető termékei már nem tudják tartani a lépést a low-cost konkurensekkel szemben, melyek a Philips számára jelentős veszteségeket okoznak. A Philips az első negyedévben 138 millió eurós nyereséget ért el, miközben az elemzők 161 millió eurót vártak. A nyereség így éves összehasonlításban 30%-os csökkenést mutat. Az 5,257 milliárd eurós bevétel szintén nem érte el a várakozásokat. Az eredmények a fogyasztók gyenge keresletét tükrözik. A Philips a televíziós divízióját egy olyan cégbe helyezi át, melyet közösen a hongkongi TPV monitorgyártóval együtt birtokol. A Philips egyelőre az eladásra szóló opcióval rendelkezik majd 30%-os részesedéssel. A Bloomberg által megkérdezett elemzők 11%-a eladásra, a 30%-a vételre ajánlja a Philips részvényeit.

Csehország

A piac jellemzése

A hétfői nap során a prágai piacot igazi hidegzuhany érte, a PX index 1,4%-al 1 223 pontra esett vissza. Miközben a délelőtti órákban Görögország adósság-átstruktúlásának híre taszította a mélybe Európa piacait, addig a délutáni órákban az USA kilátásainak alacsonyabb besorolása nyugtalanította a befektetőket. Prágában nem jó napjuk volt a bankoknak, az Erste a technikai támasz alá esett be és 840 koronán zárt (-2,5%). A Komerční banka a nyitás utáni 4 200 koronás szintről 4 120 koronára esett vissza (-1,2%). Az NWR papírjai még ennél is gyengébb teljesítményt nyújtottak, miután egészen 265 koronáig csökkentek (-3,35%). A ČEZ részvényei ellenállóbbak voltak, azok ugyanis "csak" 875 koronáig csökkentek 455 millió koronás forgalom mellett.


Miloslav Veselý

E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio banka, a.s.-től vette át.
A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovákia Nemzeti Bankja).
Nyilatkozat a befektetési ajánlások tisztességes ismertetéséről

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,0382723,72174
USD1,056700,99514
GBP0,872290,82147
CHF0,997000,93892
PLN4,810394,53016

További devizák


X