Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Miben rejlik a Caterpillar sikere?

Miben rejlik a Caterpillar sikere?

13.5.2011 14:38, CAT

A nehézgépek gyártásával foglalkozó amerikai Caterpillar (CAT) a Dow Jones index legnyereségesebb vállalatai közé tartozik.

Az ember azt várná, hogy az élen a modern információs gazdaság képviselői, vagy a high-tech szektor vagy a gyógyszeripar képvsielői járnak az élen, de semmiképpen nem a termelői szektor képviselője, melynek utolsó negyedéves eredményei 30%-al a történelmi csúcs fölé hajtották az árfolyamot.

Miben rejlik egy ekkora siker alapja? Paradox módon a válságban, melyben a társaság a történetének legnagyobb bevételcsökkenését szenvedte el, ami egyúttal számára áldás is volt.

A Caterpillarnál lett a legsikeresebb a számára tipikusnak mondható bevételek volatilitására történő alapos felkészülés. A Caterpillar alapvető terméke hosszú élettartammal rendelkező költséges gépek. Vevői rossz idők esetén elhalasztják ezek vásárlását illetve a modernizációt. Ez a hozzáállás így a bevételek jelentős változását eredményezi, melyek a válság idején éves összehasonlításban akár több mint 50%-al is eltérhetnek.

A Caterpillar éppen egy ilyen helyzetre a válság előtti időszakban sokkal jobban felkészült, mint bárki más. Az egyes divíziók menedzserei kénytelenek voltak kidolgozni terveket és eljárásokat a bevételek jelentős csökkenésének esetére. Ezek gyors alkalmazása segített abban, hogy mindeféle megerőltetés nélkül átvészeljék a válságot, sokkal könnyebben, mint a konkurencia.

A társaság arra alapozza sikerét, hogy gépei (főleg a legdrágábbak) mindeféle üzemeltetési és szervizelési költségekkel együtt azok élettratama alatt az ügyfeleik számára a legolcsóbban jönnek ki. Ez a hozzáállás nem muszáj, hogy mindig kitartson a globális versengésben.

A társaság stratégái ezért olyan új ágazatokat választanak ki, melyek a legnagyobb bevételeket biztosítják. A Caterpillar ezek ajánlása alapján a kitermelői szektorra, a vasúti és környezetbarát gépekre fókuszál. A cég ezeken a területeken már több nagy akvizíciót is megvalósított, melyek tovább növelik a növekedési potenciált.
A Caterpillar ezen kívül földrajzilag is terjeszkedik. A legnagyobb lehetőségeket a fejlődő piacokban látja, elsősorban ott, ahol az infrastuktúra jelentős fejlődése várható, vagyis Indiában, Kínában és Brazíliában, ahol a társaság a gyárainak építésére és fejlesztésére jelentős befektetéseket tervez.

A Caterpillar ezeket a növekedési befektetéseket már a gazdasági ciklus emelkedő fázisa elején megvalósítja. Így akarja megelőzni konkurenseit. A társaság részvényei az elmúlt 12 hónap alatt 75%-al emelkedtek, a tegnapi kereskedés során 1,23%-al 108,63 dollárra csökkentek.


Miloslav Veselý, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,4244224,08758
USD1,068551,00629
GBP0,891720,83977
CHF1,028590,96866
PLN4,844534,56232

További devizák


X