Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Az árupiaci termékek ára tovább emelkedik

Az árupiaci termékek ára tovább emelkedik

3.5.2011 15:40

A Goldman Sachs árupiaci termékek túlértékeltségéről szóló kijelentését és a pár hete tett eladásra való javaslatát figyelmen kívül hagyva, az árupiaci termékek tovább emelkednek és így pl. a Morgan Stanley-nek adnak igazat.

Az árupiaci termékekre kötött kontraktusok mennyisége évről évre csak emelkedik. Az amerikai Commodity Futures Trading Comission (Árutőzsde-felügyelet) szerint az áupiaci termékekbe befektető alapok 1,49 millió futures és opció kontraktust tartanak, ami 57%-kal több mint a múlt évben. A Morgan Stanley árupiaci termékek áraival foglalkozó részleg vezetője, Hussein Allidin szerint az összes termék készlete, a kukoricától kezdve egészen az aranyig, alacsonyak és a kereslet emelkedni fog irántuk. A profitrealizálás így túl korai lehet. Ezzel a Goldman Sachs nem értene egyet, mivel az ő kijelentésük alapján (április 11-én és 15-én) az árupiaci termékek ára nem tükrözi a keresletet és kínálatot, és valószínűleg a következő 3-6 hónap folyamán csökkenni fog. A következő érdekes kijelentés Walter Hellwig-től származik, aki a BB&T Wealth Management elemzője és aki két évvel ezelőtt előrejelezte az árupiaci termékek esését. A véleménye szerint fontos összpontosítani az alap elvekre. A növekedő kereslet, amely a globális emelkedésen alapszik és a kínálat korlátozása elég egyértelműen beszél és a következő három hónapon belül emelkedést vár.

A Goldman Sachs a befektetőknek az árupiaci termékek vásárlását 2010 decemberére javasolta. Konkrétan egy olyan kosarat ajánlott, ami tartalmaz olajat, rezet, pamutot, platinát és szóját. Az előtt, hogy az azonos társaságtól a profit realizálási ajánlás érkezett e kosár 25%-kal erősödött. A Goldman Sachs a réz és platina iránti csökkenő keresletre hivatkozott a japán földrengés következtében, továbbá az olaj iránti csökkenő keresletre és a közép-keleti zavargásokra. A társaság viszont továbbra is ajánlottta az arany és szója vásárlását.

Attól az időtől, hogy a Goldman Sachs április 11-én megszüntette a vételi ajánlását a GSCI index-szel mért árukosárra, ezen index 0,4%-kal nőtt. A réz ez időtől 9,1%-kal csökkent, a pamut a március 7-ei maximumokról 29%-ot csökkent. A másik oldalon az olaj és az arany tovább emelkedtek.

A Morgan Stanley április 29-én egy telefonbeszélgetésben azt közölte, hogy továbbra is jelentős emelkedéseket feltételez az olaj és kukorica esetében, továbbá enyhe növekedéseket az aranynál és búzanál. Ellenkező pozíciót ajánl a cukor, földgáz, pamut és kávé esetében.

Az árupiaci termékek árnövekedésének nagy hatása van a globális gazdaságra. Az ENSZ alapján az élelmiszerek árak februárban rekordot értek el, ami a Világbank szerint ahhoz járult hozzá, hogy 44 millió ember a múlt évben a szegénység határa alá esett. Néhány elemző szerint az olaj áremelkedése fundamentális elmozdulást okozhat az áru iránti keresletben. Az árupiaci termékek áremelkedése hozzájárul az infláció növekedéséhez, amellyel nagyon sok nagyhatalom küzd a recesszióból való kilábalás idejében.


Pavel Šlechta, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,4244224,08758
USD1,068551,00629
GBP0,891720,83977
CHF1,028590,96866
PLN4,844534,56232

További devizák


X