Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Az Unipetrol üzemi eredménye jobb a várakozásoknál

Az Unipetrol üzemi eredménye jobb a várakozásoknál

21.4.2011 11:25, BAAUNIPE

Az Unipetrol csoport közzétett pénzügyi és üzemi mutatói 2011 első negyedévében összességében jobbak voltak, mint a mi becsléseink, elsősorban a menedzsment által várt üzemi gazdasági eredménynek köszönhetően.

A finomítói szegmens értékesítései pozitív meglepetést okoztak a magasabb adatokkal, a másik oldalon viszont a petrolkémiai szegmens csalódást okozott. A mi becsléseink azzal számoltak, hogy a finomítói termékek értékesítései, ideértve a kiskereskedelmi szegmens termékeit is, elérik a 755 ezer tonnát, a valóságban ez kedvezőbben alakult: 793 ezer tonna. A petrolkémiai értékesítések becslései 457 ezer tonna nagyságrendben voltak, a valóság pedig kedvezőtlenebb volt: 425 ezer tonna. A finomítói és petrolkémiai marzsok pedig a várakozásainkkal összhangban voltak.
A finomítói szegmensben a negyedéves összehasonlításban jelentős mértékben csökkent a haszonrés, viszont növekedett a különbség a Brent és Ural olaj között, ami pozitív a társaság számára, mivel a finomító az olcsóbb Ural olajat vásárolhatja és az eladási árak pedig a drágább Brent olajhoz kötődnek. A finomítói haszonrés a 2011-es év első negyedévében a nehéz fűtőolaj és kőolajmaradékok rosszabb helyezete miatt csökkent, amely nagyobb hatással volt, mint a kedvezőbb helyzet a benzin és nafta esetében (negatív), továbbá látható volt a feldolgozott olaj 23%-os csökkenése a Pardubice-i finomító leállításával kapcsolatban és a kapacitás-csökkentés a Litvínov-i finomítóban (negatív), és a cseh korona 2%-os erősödése a dollárhoz képest is negatív hatással bírt.

A petrolkémiai szegmensben, az elmúlt negyedévhez képest az olefinek haszonrése 35%-kal nőtt, a benzol kedvező helyzete miatt (pozitív), a poliolefineknél a hasznorések nem változtak. A másik oldalon viszont a becslésünkhöz képest a társaság alacsonyabb értékesítéséket mutatott ki, elsősorban a termékek rosszabb rendelkezésre állása miatt, ami a Litvínov-i finomító termelési gondjaival függ össze (neutrális), a LIFO effektus pozitívan hatott, a korona 2%-os erősödése a euróhoz képest negatív hatással bírt, melyet az euró 1%-os erősödése a dollárhoz képest kompenzált (pozitív).

A kiskereskedelmi szegmens alacsonyabb üzemanyag-eladásokat mutatott ki a negyedév szezonalitásával összefüggésben és a folytatódó üzemanyagár-különbségek miatt a környező országokhoz képest, ezen kívül Csehországban jelenleg történelmileg a legmagasabb szinten vannak az üzemanyagárak (negatív), alacsonyabbak a tételes haszonrések (negatív), viszont pozitív hatással van azon tény, hogy a prémium üzemanyagok értékesítése emelkedik.

Az Unipetrol igazgatótanácsa becslése szerint az Unipetrol csoport kimutatott EBIT nyeresége a 2011-es év első negyedévében várhatóan pozitív lesz, jobb mint 2010 első negyedévében. Az Unipetrol igazgatótanácsának kilátása pozitívnak mondható, a mi becslésünk (2011 1Q) enyhén alacsonyabb mint a 2010-es év első negyedévében.

A 2011-es év első negyedévében az olaj ára folytatta az előző negyedév növekedését és majdnem 120 dollárra nőtt, ami átlagosan 22%-os negyedéves emelkedést jelent. A Brent és Ural olaj közötti különbség hordónkénti 2,9 dollárra nőtt. A finomítói haszonrés a negyedéves összehasonlításban csökkent, a petrolkémiai pedig visszatért 600 euró fölé. A cseh korona a negyedéves összehasonlításban az euróval és a dollárral szemben is erősödött.

Az igazgatótanács becslése szerint az ammónia beüzemeltetésével kapcsolatos gondok (január) negatív hatással lesznek az EBIT-re, megközelítően 15 millió korona nagyságrendben a 2011-es év első negyedévében. A becslések szerint a Litvínov-i finomító ideiglenes, két hétig tartó kapacitás-csökkentése (február végén, technikai okok miatt) is negatív hatással lesz az EBIT nyereségre, megközelítően 110 millió korona nagyságban. A becslések szerint az devizaárfolyamok változása pozitívan befolyásolta az Unipetrol csoport eredményét cca. 100 millió korona nagyságban.


Robin Koklar, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,1307023,80931
USD1,049740,98858
GBP0,868560,81795
CHF0,991470,93371
PLN4,829774,54841

További devizák


X