Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Hova tűntek a medvék avagy a volatilis tavasz

Hova tűntek a medvék avagy a volatilis tavasz

13.4.2011 17:33

A tavasz beköszöntével az ember azt várná, hogy a medvék felébrednek a téli álmukból. Legalább is a természetben ez így működik. A tőzsdei medvék (vagyis azok, akik a csökkenésre spekulálnak) viszont a múlt hétig azt a látszatott keltették, hogy nem akarnak felébredni. A február és március fordulóján talán elhamarkodottnak találták az ébredést és inkább visszacammogtak a barlangjukba. A múlt hét statisztikája megdöbbentő. A Investors Inteligence felmérésében a professzionális tanácsadók 57%-a volt "bika hangulatú" (vagyis akik a további növekedésben bíznak), ugyanakkor a medvék aránya drámaian csökkent: 15,7%-ra. A felmérés történetében ez volt az egyik legdrámaibb heti csökkenés. És a medvék száma is a legalacsonyabb volt. Hasonló számokat lehet találni még 2009 végén (15,6%). A bikák és a medvék 3,65 : 1 aránya 2003 júniusától a legmagasabbnak számít.
A következő dolog, amit a múlt héten a legérdekesebbnek találtam, Mark Hulbert a MarketWatch-on megjelent kommentárja volt, amely a híres Richart Russell-hez kapcsolódik és az ő piaci szemléletéhez. És láss csodát. A Dow Theory Letters szerkesztője és tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy 2007 és 2009 között nem is volt medvepiac, e helyett csak egy drámai korrekcióról beszélhetünk a folytatódó emelkedő trendben! Csak nagyjából egy éve annak, hogy Richard Russell a leghangosabb medvék közé tartozott és az embereknek azt ajánlotta, hogy a múlt tavaszi korrekciónál szabaduljanak meg a részvényektől...
Röviden: mindenhol optimizmus van, amely a tősgyökeres pesszimistákat is megfertőzte. Az indexek túltették magukat az arab országok forradalmain, a folytatódó európai adósság-válságon és a japán katasztrófán, és visszatértek a februári maximumok közelébe. Az amerikai Dow Jones át is törte a februári maximumát és a Dow Jones Transportation index-szel együtt vételi jelet küldött az ún. Dow Theory alapján. Még eredményesebbek voltak a kisebb társaságok, amelyek, a Russel 2000 index-szel mérve túlteljesítették a 2007-es maximumokat! Viszont a Nasdaq és az S&P500 az ez évi maximumok előtt állt meg.
A legtöbb befektető arra a következtetésre jutott, hogy a piacok múlt év augusztusától ez év februárjáig tartó emelkedés után már túlestek a kijózanító 6%-os márciusi korrekción és már elindultak a következő csúcsok felé: 1400 pont a S&P500 indexnél. Én személy szerint viszont másként látom a helyzetet. (Nem mintha minden áron R. Russel és a teóriájával próbálnék szembe szállni, még ha a múlt éven ez meg is érte, és május és június folyamán vételre ajánlottam a részvényeket. És a részvényindexekre való rátekintés hosszabb távlatból hosszabb cikket kíván). A piacok növekedése, amely a kvantitatív lazítás második köre, az ún QE2 után következett, véleményem szerint fontos maximumokat ért el. A S&P500 indexnek gondjai akadnak majd az 1350-es szint áttörésével és úgy vélem, hogy néhány hónapig ez teljesíthetetlen feladat lesz. A február és március fordulóján bekövetkezett csökkenések még csak a kezdetét jelentették a nagy 2011-es tavaszi volatilitásnak. A következő fázisa a következő hetekben az indexeket jelentősen 1300 pont alá küldheti. E korrekció mértéke az alakulásától függően 5-10% között mozoghat, 1335 ponttól. És mi lesz a csökkenések fő indítéka? Ezek vajon a kvantitatív lazítás második fordulójának közelgő végével (június) és a FED egyre erősödő sólyom retorikájával kapcsolatosak? Vagy feléled az arab országok nyugtalansága esetleg az európai adósságválság fog folytatódni? A befektetőket a kezdődő amerikai eredmény-beszámolója hozhatják vissza a valóságba. Viszont mindenképpen a befektetők túlzott elégedettségén felül létezik még elég ok az alacsony árakra a következő hetekben.


Pavel Hadroušek, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,1307023,80931
USD1,049740,98858
GBP0,868560,81795
CHF0,991470,93371
PLN4,829774,54841

További devizák


X