Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Szaúd-Arábia növeli az olaj kitermelést, ez segíthet?

Szaúd-Arábia növeli az olaj kitermelést, ez segíthet?

28.2.2011 17:04, UCO*, DBO, QMJ1*, CLJ1

Amíg az olajpiac aggodalmakkal figyeli a kaotikus líbiai helyzetet, Szaúd-Arábia mindenkit csendben biztat, hogy elegendő mértékben növeli a kitermelést.

Eddig úgy néz ki, hogy e biztatás működik. De ahogy Jim Jelter írja a MarketWatch-on található cikkében, ez csak elterelés egy nagyobb problémáról.
A konfliktus előtt Líbia olaj kitermelése napi 1,6 millió hordó volt (a világ kitermelésének cca. 2%-a), a nagy része Európába lett exportálva. Nehéz felbecsülni ebből jelenleg mennyit hiányol Európa. Néhány társaság visszahívta az alkalmazottait az országból és megszakította a tevékenységét. És annak ellenére, hogy a kitermelés hiánya nagy lesz, nem lehet katasztrógáról beszélni. A Brent olaj határidős kontraktusa a múlt héten így is a kétéves maximumát érte el, amikor a hordónkénti 119 dollárt pályázta meg. Veszélyesebb viszont az az elképzelés, hogy a tüntetések a többi arab országba is átjutnak, amelyek olajat exportálnak.
Szaúd-Arábia e helyzetre reagálva 8%-kal növelte a kitermelését. Így naponta több mint 9 millió hordó olajat termel (a világtermelés cca. 12%-a). Ez már több is, mint amennyire szükség van a líbiai kiesés miatt. Annak ellenére ez inkább pszichológiai lépés, a helyzetet nem oldja meg. A szaúdi olaj nagy része ugyanis „savanyú", vagyis nagy a kéntartalma. Az európai olajfinomítók viszont az „édes" olaj feldolgozására alkalmasak, vagyis amelynek alacsony a kéntartalma, mint a líbiai olaj esetében. Viszont nem ez a legrosszabb az egészben.
A piac inkább attól a helyzettől fél, hogy a tüntetések más arab országokba is elterjednek. A tunéziai és egyiptomi diktátorok megdöntése után az olajkitermelő országok következhetnek.
Az ipari világ évtizedek óta Szaúd-Arábiára bízta magát. Ő, ha szükség volt rá, emelte vagy csökkentette a kitermelését és ezzel enyhítette az árkilengéseket. Mi történik, ha gondok merülnek fel Kuvajtban, Ománban, Egyesült Arab Emírségekben vagy netán Szaúd-Arábiában, amely a világ legnagyobb olaj kitermelője? E kérdést az ipari világ már évtizedek óta felteszi, de még senki nem tett lépéseket azért, hogy csökkenjen a függőség a sivatagi országok kegyeitől.


Rudolf Plachý, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,2282623,90174
USD1,048490,98740
GBP0,868820,81820
CHF0,997850,93972
PLN4,838784,55690

További devizák


X