Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Enyhén meghaladta a várakozásokat az Unipetrol üzemi eredménye

Enyhén meghaladta a várakozásokat az Unipetrol üzemi eredménye

26.1.2011 11:59, BAAUNIPE

Az Unipetrol 2010-es negyedik negyedévi kiválasztott pénzügyi és üzemi mutatói enyhén fölülmúlták a mi várakozásainkat. A becsléseink azzal számoltak, hogy a finomítói termékek értékesítéséből származó bevételek a kiskereskedelmi szegmenssel együtt elérik a 894 ezer tonnát, a valóságban 897 ezerr tonna értékesítésére került sor. A petrokémiai termékek értékesítésével kapcsolatban a mi becsléseink 417 ezer tonnáról szóltak, eközben az Unipetrol 425 ezerről számolt be. A finomítói és petrokémiai hányad adatai ismertek voltak, így azok a várakozásoknak megfelelően alakultak.

A finomítói szegmensben negyedéves szinten drámaian megnőtt a finomítói hányad, és nőtt a különbség a Brent és az Ural olaj közti különbség, ami a társaság számára kedvező, mivel a finomítók megvásárolhatják az olcsóbb Uralt, miközben az értékesítési árak a Brenthez vannak kötve. Az adott szegmensre negatív hatással volt a litvínov-i technikai problémák.
A petrokémiai szegmensben a korábbi negyedévhez képest csökkent a hányad, azonban a másik oldalon a mi várakozásainkkal ellentétben emelkedtek az értékesítések, elsősorban a benzén és a mezőgazdasági vegyszerek területén.
A kiskereskedelmi szektorban a prémium üzemanyagok értékesítéseinek javulását tapasztaltuk, valamint az egyes hányadok is emelkedtek. A másik oldalon az üzemanyagok ára a környező országokban még mindig alacsony szinteken mozog, ami a Benzina benzinkutak alacsonyabb értékesítéseit eredményezi. Az Unipetrol vezetősége azzal számol, hogy az Unipetrol negyedik negyedéves EBIT-eredménye pozitív lesz, azonban gyengébb mint a harmadik negyedévben. A kisebb negyedik negyedéves EBIT-eredmény elsősorban kisebb petrokémiai hányaddal magyarázható, valamint a litvínov-i technikai problémákkal, mely miatt a társaság mintegy 70 millió cseh koronás többletköltsége származott. Ezen kívül az Unipetrol várakozása szerint az árfolyamok 90 millió koronával csökkentik majd az eredményt. Összességében a megjelent üzemi eredményeket enyhén pozitívan értékeljük, mivel az Unipetrol minden szegmensben magasabb értékesítéseket ért el. A negyedéves szintű alacsonyabb EBIT a negyedik negyedévben elsősorban az alacsonyabb petrokémiai hányaddal magyarázható, ami megfelelt a várakozásoknak.


Robin Koklar, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,1307023,80931
USD1,049740,98858
GBP0,868560,81795
CHF0,991470,93371
PLN4,829774,54841

További devizák


X