Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Célár változás a ČEZ-nél

Célár változás a ČEZ-nél

6.1.2011 10:52, BAACEZ

A mai naphoz megváltoztatjuk a ČEZ társaság célárát részvényenkénti 943 koronára. Az ajánlás viszont marad „vétel“ szinten.

A villamos energia alacsonyabb árai, a megújuló forrásokból származó energia növekedése Csehországban, az emissziós kvóták megadóztatása és a ČEZ csoport befektetési politikájának változása vezetett a részvény célár változtatásához. Az említett tények hatással lesznek a ČEZ csoport gazdasági eredményeire, ami a célár változtatáshoz vezetett minket. Jelenleg a ČEZ 820 korona közelében mozog. Feltételezzük, hogy a gazdasági politikára gyakorolt legtöbb negatív hatás már beépült az árfolyamba. A részvényeknek, véleményünk szerint, jelentős emelkedési lehetőségük van, és e szinteken kedvező befektetési lehetőségnek minősülnek. Elvárásunk, hogy 2011 folyamán a ČEZ részvények a legnagyobb hozammal rendelkező cseh részvények közé tartoznak.

Előző ajánlás: Vétel
Új ajánlás: Vétel
Előző célár: 1013 CZK
Új célár 943 CZK

A ČEZ társaság részvényei az elmúlt 6 hónap folyamán eladási nyomás alá kerültek, mivel 2010 felétől több mint 20%-kal gyengültek. Az eladásokat az osztalék kifizetése indította el, amely bruttó összege 53 korona volt részvényenként. Az árfolyam-csökkenés fő oka az emissziós kvóták megadóztatása volt. Az eladási nyomást a sikertelen külföldi befektetések is fokozták (elsősorban Románia és Bulgária) és nem utolsó sorban azon spekulációk, hogy a Temelín-i atomerőmű építésének befejezése későbbi időpontban lesz, és emelkedik a társaság adóssága.

A társaság értékelése
A Free Cash Flow to Equity (FCFE) modell alapján a ČEZ célára részvényenkénti 943 koronára lett meghatározva. A célár a jelenlegi 820 koronás piaci árhoz képest jelentős, 15%-os emelkedési lehetőséget kínál. A befektetési időtáv 12 hónap. Az adott belső érték kiszámításához a FCFE modell volt használva, ehhez társult az osztalék diszkont modell. A számításhoz néhány könyvelési adatot kellett felbecsülni (pl. bevételek, nyereség, költségek, leírások, befektetések, osztalék). A számításhoz a társaság gazdálkodási becslései és a Bloomberg hírügynökség adatai voltak használva. E modellnél először a részvényenkénti szabad cash flow volt kiszámítva, amely diszkontálva volt.

A diszkontráta meghatározása
A ČEZ (BAACEZ) részvény diszkontrátája 7,82%-ra lett meghatározva és a tőke-aktívák értékelési modellje volt használva. A diszkontráta mint a kockázat nélküli tétel és a kockázati felár összege lett kiszámítva. A kockázat nélküli tétel a 10 éves állami kötvény hozama alapján lett meghatározva (3,9%). A kockázati felár a részvénypiac hosszútávú hozama alapján került meghatározásra, mely a kockákazat nélküli tétellel volt kiegészítve. A kockázati felár továbbá a becsült béta koeficienssel volt megszorozva (0,7 pont).

Az FCFE modell
Az érték-meghatározás számára kétfázisű FCFE modell volt használva. Az első részben a ČEZ értke került meghatározásra 2010 és 2015 között, a második fázisban pedig a 2015-ös évtől a végtelenségig tartó érték került meghatározásra. Az első fázisban a hozam átlagos 4,15%-os emelkedésére és a működési nyereség átlagos, éves 4,8%-os emelkedésére számítunk. A második fázisban pedig átlagos, éves 2,4%-os emelkedéssel számítottunk. Ezért a ČEZ 12 hónapos célára 943 CZK.

ČEZ SWOT elemzése
Erősségek:
- nagy, stabil társaság, amely Közép- és Dél-Európában tevékenykedik
- alacsony eladósodottság, magas tőkemegtérülés, magas működési árrések
- az emissziós kvóták elosztási rendszere (a megadóztatás ellenére is kedvezőbb mint Nyugat-Európában)

Gyengeségek:
- az állam nagy hatása (jelenleg a társaság majdnem 70%-a állami tulajdonban van)
- nagy szervezeti felépítés és a társaság alacsony flexibilitása

Lehetőségek:
- földgáz elosztás, 2010 elejétől a ČEZ a nagykereskedelmi ügyfeleknek földgáz szállítást is ajánlott
- az áram árnövekedési lehetősége a dél-európai piacokon és Lengyelországban
- a Temelín-i atomaerőmű két blokjának befejezése

Veszélyek:
- széleskörű befektetési politika
- az áram árcsökkenése
- esetleges gondok Romániában és Bulgáriának


Josef Novotný, Fio banka a.s.

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,4244224,08758
USD1,068551,00629
GBP0,891720,83977
CHF1,028590,96866
PLN4,844534,56232

További devizák


X