Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > A General Motors a mentő terv átdolgozott változatát mutatta be

A General Motors a mentő terv átdolgozott változatát mutatta be

27.4.2009 17:00

A General Motors a mentő terv átdolgozott változatát mutatta be

Az US gépkocsi-gyártó ma hirdette ki az átdolgozott mentő tervét (ún. Viability Plan), amely a dealerek hálózata csökkentését, további elbocsátásokat és a kötvények átváltását részvényekre tartalmazza. A gépkocsi-gyártó az Obama adminisztrációnak válaszolt, amely az eredetileg javasolt tervet túl optimistának és elégtelennek látta.
Az új terven belül az autógyártó 4 főbb márkára összpontosít: Chevrolet, Cadillac, Buick és GMC. A Pontiac márka, amely az eredeti terv szerint korlátozottan működne tovább, 2010 végéig megszüntetésre kerül. A további 3 márka (Saab, Saturn és Hummer) jövőjéről szóló döntések legkésőbb ez év végéig születnek meg. A számításba az autók eladása vagy kisorolása jöhet. A GM egyúttal az eladói hálózat szűkítését tervezi, 6 246-ról 3 605-ra (-42 %), 2010 végéig. Az eredeti tervhez képest így az autógyártó 500 dealerrel többet szüntet meg, és legalább 4 évvel lerövidíti az időpontját. Továbbá a kiadáscsökkentés keretein belül a gyárak száma 47-ről 34-re lesz csökkentve, 2010 végéig, és további 21 ezer alkalmazott lesz elbocsátva (34%-os csökkentés). Az alkalmazottak száma ezek után 40 ezer lesz. A bérköltségek 7,6 Md. USD-ról várhatóan 5 Md. USD-ra csökkennek.
A mai terv egyik fő pontja a 27 Md. USD értékű biztosítatlan adóság konverziója ajánlata volt. Az ajánlat szerint, a társaság minden kötvényekben lévő 1 000 USD-ért 225 részvényt ajánlana. A társaság főnöke, Fritz Henderson kijelentette, hogy ha társaság el szeretné kerülni a csődeljárást, szükség lesz arra, hogy a swap-ot a kötvénybirtokosok 90%-a jóváhagyja. E lépés szerinte kulcsfontosságú, ezért is a csőd veszélye most nagyobb, mint bármikor eddig. Ezen kívül a vállalat megegyezni próbál az autóipari szakszervezetekkel (UAW) a társaság VEBA alap kötelezettségei átváltását részvényekbe, legalább a kötelezettségek 50%-át szeretné így átváltani. Hasonló stratégiát szeretne a társaság alkalmazni az US pénzügyminisztériummal való tárgyalások során, a kormány kölcsönről. Amennyiben ez sikeres lenne, összesen, ezen átváltásoknak köszönhetően (biztosítatlan adóság, VEBA, kormány segítség) 44 Md. USD adósát átalakítása következne be. A General Motors többek között kijelentette, hogy a szerkezetátalakítás folyamán a kormány segítség 27 Md. USD-ra juthatna.
A General Motors részvényei e tervre majdnem 30%-os növekedéssel reagálnak, 2,19 USD-ra. Fio, o.c.p., a.s., Chádí El-Moussawi E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK26,1731024,79690
USD1,166651,09868
GBP0,884200,83268
CHF1,076711,01398
PLN4,740074,46394

További devizák


X