Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Vérfürdő az európai bankpiacon

Vérfürdő az európai bankpiacon

19.1.2009 16:00

Vérfürdő az európai bankpiacon

A mai európai piacok csökkenése mögött egyértelműen a bankszektor áll. Az eladói hullámot a Royal Bank of Scotland (RBS) indította el, amely bejelentette, hogy a múlt évet illetően néhány milliárdos veszteségre számít. A befektetők ezután rátenyereltek az eladás gombra, a részvény árfolyama 63,4 százalékot zuhant. Nem szerepel jól az Allied Irish Bank (AIB) sem, mely 51,72 százalékos mínuszban úszik. A papírra a tegnapi Sunday Business Post cikke volt negatív hatással, mely szerint a banknak lehet, hogy nem sikerül elegendő tőkét szerezni a magán befektetőktől és állami segítségre szorul majd. A pesszimizmus a szigetországból átterjedt a kontinentális Európába is.
A belga bankház, a KBC Group NV részvényei is fokozzák a a pénteki veszteséget, amikor is 22 százalékot esett. Az árfolyam azután kezdett esésbe, miután napvilágot láttak azok az aggodalmak, miszerint a bankháznak újabb tőkére lesz szüksége, hogy fedezni tudja a hiteltermékek leírásának veszteségeit. A Moody’s Investors a múlt héten bejelentette, hogy módosítja azon CDO-k minősítését, amelyet a bank a portfoliójában tart. A részvények zuhanása után a bank úgy próbálta csillapítani a befektetők kedélyeit, hogy bejelentette, hogy a leminősítés a portfoliójában lévő 17 CDO közül mindössze hármat érint. A részvény árfolyama valamelyest ledolgozta az esést, de még így is 19 százalékos mínuszban tartózkodik.
Németországban sincs ok az optimizmusra. Ugyanis Németország legnagyobb bankja, a Deutsche Bank AG (DBK), amely múlt héten 4,8 milliárd eurós veszteségről adott számot, 10 százalékos mínuszban tartózkodik. A papír ma a Morgan Stanley-től kapott alacsonyabb célárat. Ezen kívül a bank igazgatója, Josef Ackerman a mai London School of Economics konferencián úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi szektor továbbra is nehéz helyzetben van, mivel a gazdaság lassulása érzékenyen érinti a bankhálózat tevékenységét.
A prágai értéktőzsdén is délnek vették az irányt a bankszektor képviselői, az Erste Bank 6,8 (362,45 CZK), míg a Komerční Banka „mindössze” 1,61 (2567 CZK) százalékkal csökken. Fio, o.c.p., a.s., E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,9907624,79724
USD1,254721,18755
GBP0,907220,85865
CHF1,209861,14509
PLN4,280624,05147

További devizák


X