Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Minimumok közelében az olajár

Minimumok közelében az olajár

19.1.2009 13:39

Minimumok közelében az olajár

Az olaj árfolyama a hosszútávú minimumok közelébe süllyedt. A holnap lejáró februári kontraktus (CLG9) esetében ez körül-belül 35 dollár. Azonban a márciusi kontraktus (CLH9), amely elődjétől már átvette a legforgalmasabb kontraktus pozícióját, durván 42 dollár körül mozog. A két kontraktus közötti nagy különbség minden bizonnyal az olajár emelkedését célzó várakozás áll. Hasonló helyzetet tapasztaltunk egy hónappal ezelőtt, amikor a januári kontraktus járt le.

Az árfolyam az elmúlt két hétben történő csökkenése mögött a világgazdaság felől érkező kiábrándító adatok állnak és borúsabb képet festenek az olaj iránti csökkenő fizikai kereslet miatt. A jelenlegi árak nem teszik lehetővé a kutatásokba irányuló befektetéseket, és ezzel ezek az árszintek hosszútávú szempontból indokolatlanok. Innen erednek az árfolyam emelkedésről szóló várakozások és a magas spread a különböző időpontokban lejáró kontraktusok között.
A rövid távú helyzet azonban már nem fest ilyen optimista képet. A technikai elemzés szempontjából nem mutatkoznak a fordulat jelei. Az olaj árfolyama jelenleg egy széles csökkenő trendben mozog, melynek felső határa jelenleg 50 dolláron húzódik. Az alsó határ meglehetősen mélyen van, és ezzel elegendő teret biztosít az árfolyam csökkenése számára. Az olaj így útban délnek (tehát már csak a márciusi kontraktus) valószínűleg 40,50 és 38 dollár (karácsony előtti minimum) környékén fog támaszt keresni. Az esetleges emelkedési próbálkozásba az 50, valamint az 55 és 58 dollár közötti szinteknek lehet némi beleszólásuk.
A márciusi szállítású kontraktus árfolyama (CLH9, QMH9) jelenleg 2,44 százalékos csökkenéssel 41,24 dolláron tartózkodik. Fio, o.c.p., a.s., Daniel Marván E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK26,3579624,97204
USD1,211181,14061
GBP0,881000,82967
CHF1,115641,05064
PLN4,711394,43693

További devizák


X