Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Fortis – eltávolítás a BuyListből

Fortis – eltávolítás a BuyListből

15.10.2008 14:50

Fortis – eltávolítás a BuyListből

Fortis – eltávolítás a BuyListből A Fortis egyike a pénzügyi válság által megviselt pénzügyi csoportoknak. A történelem legnagyobb bankfúzió képviselője éppen erre fizetett rá. 2007-ben került tervbe hogy az ABN Amroban szerez részesedést 24 milliárd euró értékben, ami akkor jó lépésnek tűnt, ami mint később kiderült, fatális hibának bizonyult. Annak ellenére hogy az átvétel sikeresen zajlott és megjelentek a pozitív hatások, mégis gondok merültek fel a tranzakció finanszírozásában. A bankközi piacokon folyamatosan romló feltételek miatt a társaság júliusban kénytelen volt elfogadni azt a tervet, miszerint a vállalat 8 milliárd euró értékben kényszerül tőkeemelésre. A terv magába foglalta új részvények kibocsátását, osztalékelőlegek törlését, az ingatlan portfolió részleges eladását és részben a nem stratégiai részesedések megszüntetését és kötvények eladását. A helyzet Lehman Brothers csődje után a pénzügyi piacokon drámaian alakult. Az egész pénzügyi rendszerben jelentős bizalmatlanság alakult ki és Belgium, Hollandia és Luxemburg kormánya úgy határozott, hogy beavatkozik a társaság struktúrájába, hogy megmentsék a társaságot. Az egyes kormányok 11,2 milliárd euró értékben kaptak részesedést az egyes regionális bankdivíziókban. A pénzügyi válság kicsúcsosodása a vállalat fő tevékenységeinek széthullásához vezetett. A holland kormány összesen 16,8 milliárd euró értékben vett át részesedést beleértve az ABN Amrot is. A belga kormány túladott a banki és biztosítási divíziókon, a BNP Paribas számára. Az összes eladásokból a Fortis 14,4 milliárd eurós készpénzhez jutott. A társaságok megegyezéseinek köszönhetően továbbra is megmaradt a nemzetközi biztosítói divizió és az összesen 10,4 milliárd eurós hitelportfolió 66%-os részesedése. A portfolió 24%-át a belga kormány vesz át, 10% pedig a BNP Paribas kezébe kerül.
A Benelux államok kormányainak közbelépésével sikerült megmenteni a betéteket és továbbra is életben tartani a társaság aktivitását az ügyfelek számára, a részvényesek viszont óriási veszteségeket értek el. A társaság részvényei, amelyekkel való kereskedés több mint egy hétig fel volt függesztve, egészen 2 euró alá estek. Habár a becsült könyvelési érték a változások után növekedett, azonban továbbra is kérdéses a való értéke és a strukturált portfolió esetleges változása. A banki divíziók eladásának köszönhetően a társaság elvesztette két fő funkcióját, a nemzetközi biztosítói divízióban már nem várhatók drámai változások. A befektetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így töröljük a BuyListből és a PortFio modell portfolióból is eladásra kerül.
Fio, o.c.p., a.s., David Brzek E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,4459824,10802
USD1,048800,98769
GBP0,881490,83013
CHF1,019250,95986
PLN4,923624,63680

További devizák


X