Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Aranylufi

23.7.2010 16:48

Aranylufi

Az arany az elmúlt időszak egyik legatraktívabb befektetése volt. Az arany árfolyama az elmúlt tíz évben mintegy 450%-al emelkedett, miközben az S&P 500 index a 2000-es csúcs óta 30%-ot veszített értékéből. Az arany árának emelkedését feltehetően az utolsó két válság segítette, az egyik a technológiai lufi kipukkadásával kapcsolatos válság, a másik pedig a jelenlegi pénzügyi válság. Az arany atraktivitását növelte a pénznemek stabilitását érintő bizonytalanság is. Előbb az amerikai dollárra nehezedett nagy nyomás, míg mostánság az eurónál láthattunk fokozott volatilitást. Sok elemző az arany további emelkedésével számol és az aranyat tekintik a legjobb eszköznek a deviza- és az inflációkockázat kivédésére. Néhány elemző azonban úgy vélekedik az aranyról, mint a következő lufiról. Az arany árfolyamának hosszútávú mozgását a következő két grafikon szemlélteti:
Spot arany:

Logaritmizált arany árfolyam:

Ahogyan a logaritmizált grafikonon látható trendcsatorna is mutatja, még mindig van tér a felső vonal és az arany aktuális árfolyama között. Azonban a dshort.com szerver az arany árának mozgását a technológiai lufihoz, vagy a Shanghai Composite index lufijához, illetve egyéb lufihoz hasonlítja:

Ez a grafikon azt mutatja, hogy az arany ára a csúcson van. A másik oldalon viszont elég nagy számban vannak azok az elemzők, akik az arany emelkedésének gyorsulását várják. A W Lorimer Wilson 72 elemzőt mutat be, akik az arany árát 2 500 – 10 000 USD-ra becsülik (http://www.financialsense.com/contributors/w-lorimer-wilson/these-72-analysts-believe-gold-will-go-parabolic-to-between-2500-and-15000). Ezek a becslések azokra a várakozásokra épülnek, hogy az arany ára hamarosan a lufi kialakulásának utolsó szakaszába érkezhet, ahol az árfolyam exponenciálisan kezdhet növekedni.
További infomációkat nyújthat a relatív erősség indexe az arany és az olaj, illetve az arany és az S&P 500 index között.
Olaj és arany:

Olaj és S&P 500:


Mind a két grafikon azt mutatja, hogy az arany viszonylag túlértékelt az olajjal és a részvényindexszel szemben. Fio, o.c.p., a.s., Robert Flasza E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio banka, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio banka, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio banka, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio banka, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio banka, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,4826623,19534
USD1,117121,05203
GBP0,904330,85164
CHF1,034020,97377
PLN4,853044,57033

További devizák


X