Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Mekkora az elemzők optimizmusa a vállalatok nyereségeit illetően?

Mekkora az elemzők optimizmusa a vállalatok nyereségeit illetően?

23.7.2010 13:41

Mekkora az elemzők optimizmusa a vállalatok nyereségeit illetően?

A várakozásoknál és a befektetők döntéshozatalánál az egyik elsődleges szempont az elemzői becslések. Ezek a becslések sokszor hibásak, mégis alapkőként tekintenek rájuk, melyre a tőkepiaci játékosok támaszkodnak. Az elemzők összetett feladata felmérni a gazdasági folyamatokat és azok hatásait a vállalatok nyereségeire. Az elemzők a legkevesebb hibát akkor követik el, amikor a gazdaság, és ezáltal a vállalatok nyeresége stabilan növekszik. A McKinsey & Co. jelentése szerint 2010 tavaszát illetően az elemzők túlságosan optimisták a becslésekkel kapcsolatban, ami az alábbi grafikon is megerősít, mely az S&P 500 társaságok részvényenkénti nyereségbecsléseit hasonítja össze a tényleges nyereséggel.
A fenti grafikonon látható, hogy a realizált nyereségek mindössze a 2005-ös és 2006-os évben voltak magasabbak, amikor is az elemzők a technológiai lufi kipukkadása után konzervatívabban álltak hozzá a becslésekhez, azonban a gazdaság viszonylag gyors rajtot tudott venni. Az is elmondható, hogy a becslések késve követik a trendet, ami megfigyelhető volt a 2007 – 2009 között pénzügyi válság idején is, amikor az elemzők előbb a gazdasági emelkedésre és erős inflációs környezetre helyezték a becsléseiket, és nem tudták elég gyorsan megjósolni a lassulást és a nyereségek óriási zuhanását.
A fent említett McKinsey & Co. elemzése szerint a nyereség növekedéséről szóló becslések csaknem 100%-al magasabban helyezkednek el, mint a realizált nyereségi növekedés. Ezt a tényt megerősíti az alábbi grafikon is.
Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk a becsült és a tényleges nyereségi növekedéseket, még akkor is van itt egy nagy egyenlőtlenség. Ez pedig az, hogy a hosszútávú átlagos nyereség-növekedésnek nem kellene magasabbnak lennie, mint az S&P 500 részvényindex várható hozama. Az S&P 500 index várható hozama a makrogazdasági teóriák alapján az USA GDP-növekedési üteme körül kell, hogy alakuljon. Az USA-ban a tényleges GDP-növekedés nagyjából 3 – 4 százalék, míg az átlagos infláció 2 – 3 százalék, ami az S&P 500 index 7%-os hosszútávú átlagos növekedését jelentené. Akkor most miért ilyen magasak az elemzői becslések?
Az elemzők optimizmusa részben abban rejlik, hogy a munkájuk szorosan összefügg azokkal a társaságokkal, melyekre a becsléseket készítik, és a legtöbb esetben ezeket a társaságokat vételre ajánlják. Az elemzők gyakran az emelkedő trendre építenek, azonban nehezen tudják megjósolni a törést és a nyereségesség visszaesését. Az optimista becslések következő tényezője az, hogy az elemzők elsősorban a társaságok elemzéseivel foglalkoznak, és a legtöbb esetben nincs tökéletes áttekintésük a globális makrogazdasági környezetről és expanzióról. Bár néha lehet találni zseniális elemzőket, akik teljes pontossággal megtudták mondani még a legnagyobb válságban is súlyosan érintett vállalatok nyereségeit, azonban átlagban az elemzői becslések, ami a vállalatok nyereségeit illeti, jócskán optimisták.
Forrás: Goedhart, Marc H.; Raj, Rishi and Saxena, Abhishek: Equity analysts: Still too bullish; McKinsey on Finance; Number 35, Spring 2010; Perspectives on Corporate Finance and Strategy Fio, o.c.p., a.s., Robert Flasza E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio banka, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio banka, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio banka, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio banka, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio banka, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,4826623,19534
USD1,117121,05203
GBP0,904330,85164
CHF1,034020,97377
PLN4,853044,57033

További devizák


X