Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Nincs tér a rövid távú emelkedés előtt vagy búcsút mondunk a tavaszi rallynak?

Nincs tér a rövid távú emelkedés előtt vagy búcsút mondunk a tavaszi rallynak?

8.4.2010 13:56

Nincs tér a rövid távú emelkedés előtt vagy búcsút mondunk a tavaszi rallynak?

A részvénypiacok szemszögéből az április és május általában nagyon sikeres hónapok. Azonban idén csalódást keltő mozgásokra számíthatunk. A piacokon ugyanis a befektetők túlzott mértékű optimizmusa uralkodik, lefordítva a befektetők nagy része már bevásárolt és várja a további emelkedést, viszont pont ez a helyzet állhat majd az újabb emelkedés útjában.
Az elmúlt hetekben a túlvásárolt intézményi befektetőkhöz (az alapok rekord alacsony készpénzállománya) csatlakoztak a kisbefektetők is. A hangulatindexek 2010 januárja óta (a 10%-os csökkenés előtt szintek óta) a legmagasabb szinteken tartózkodnak és éppen olyan magasságokban mint 2007-ben, vagyis amikor az indexek elérték a csúcspontjukat. A történelem ugyanis olyan esetekre is rámutat, amikor a pozitív hangulat csúcsa (ilyen volt az idei január is) néhány héttel megelőzte az indexek csúcspontját.
Opciós piac – az opciós piacokon a kisbefektetők az ún. CALL opciók segítségével masszívan elkezdtek fogadni az újabb emelkedésre, míg a csökkenésre történő spekulációk száma alacsony.
VIX – a volatilitás-index a januári minimumok alatt tartózkodik, a 2007 októberi szintek közelében húzódik (amikor is a piacok elérték a csúcspontjukat). A piacokon tehát túlzott mértékű elégedettség uralkodik, akárcsak 2007-ben.
Rekord alacsony forgalom – a részvények emelkedése mögött nem áll megfelelő forgalom, növekvő forgalmat csak a jelenleg eléggé ritka csökkenések idején figyelhetünk meg. Az alacsony forgalom melletti emelkedés mindig kockázatokat hordoz magában, ugyanis az alacsony forgalom csak kis mértékű befektetői elégedettséget tükröz.
A piac technikai túlvásároltsága – a részvények 90%-a az 50 napos mozgóátlag felett mozog, ami az elmúlt egy év legnagyobb számát jelenti.
Az alapok alacsony készpénzállománya – a szabad eszközök nagysága 2004 óta a legalacsonyabb szinten mozog, és szintén a 2007 októberi szinten.
Cramer (anti)indikátor – ezekben az időkben, amikor a televíziós kommentátor Cramer a CNBC csatornáján „kiabálással” azt közli a nézőkkel, hogy itt az idő felhagyni az aggodalmaskodással és meg kell szeretni az emelkedő piacot, addig maximális mértékben óvatosnak kell lennünk. Múlt év márciusában ugyanis (amikor a piacok 75%-al alacsonyabb szinteken mozogtak) Cramer riogatni próbálta a befektetőket, és arra szólította fel őket, hogy mindent adjanak el.
A növekvő kötvényhozamok, a bullish hangulat és a túlvásárolt indexek nem a legkedvezőbb melegágyai az újabb emelkedéseknek. Görögország és egyéb országok hitelproblémái fokozhatják a feszültséget Kína és USA között, aminek következtében az indexek legalább 5%-al kerülhetnének lejjebb.
Hosszabb távú szempontból a piaci konszenzus a következő hónapokra újabb emelkedéseket jósol, miszerint az S&P 500 index 1 300 pontra is felkapaszkodhat. Ezt azzal magyarázzák, hogy a hitelpiac jó, még a Lehman Brothers csődje előtti állapotban van, és ezért nem szól semmi amellett, hogy a piacok miért ne tartózkodhatnának az akkori szinteken. A részvénypiacok emelkedéséhez azonban a nyilvánosság szélesebb körű elégedettsége szükséges, és véleményem szerint pont ez lesz a Wall Street legfőbb problémája. Már a madarak is azt csiripelik, hogy a jelenlegi emelkedéseknek nincs egészséges alapjuk (az adósságok még nagyobb adósságokba gyűrűztek át, míg a problémák megoldása pedig csak az időben tolódott el). Mindenki talán nem is tudja, hogy az pénzügyi intézmények beszámolóiban jelentős különbség van a beszámolt és a tényleges eszközök között, a de a kisbefektetők számára a 75%-os rally után így is problémát jelent majd saját eszközöket letenni az asztalra, és elhinni azoknak a pénzügyi intézményeknek az ajánlásait, melyek csak az állam segítségével élték túl a válságot, és eddig kölcsönzött pénzekkel játszadoztak a piacokon. Fio, o.c.p., a.s., Pavel Hadroušek E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,4343923,14961
USD1,119301,05408
GBP0,904560,85186
CHF1,033280,97308
PLN4,847694,56529

További devizák


X