Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > A Johnson and Johnson bekerülése a BuyListbe

A Johnson and Johnson bekerülése a BuyListbe

15.11.2007 13:07

A Johnson and Johnson bekerülése a BuyListbe

2007. november 12-én a BuyList-be új részvény került. A Johnson & Johnson (JNJ) társaságról van szó. A társaság a legnagyobb egészségügyi termékek gyártói közé tartozik. A tevékenysége három divízióba osztható, a Consumer divízió személyes ellátás és higiénia termékekkel foglalkozik, a Pharmaceutical divízió gyógyszerekre fókuszál és a Medical Devices and Diagnostics divízió egészségügyi kellékekkel foglalkozik. Jelenleg a BuyList-be kerüléssel egy időben a társaságot a PortFio-ba is megvettük, 65,87 dolláron. A társasághoz tartozik több mint 190 cég 57 országban, világszerte. A következő márkák alatt lehet ismerni: clean & clear, neutrogena, RoC, Remrandt, Stayfree és Tylenon.
A társaság a gyógyszeripar területén tevékenykedik, amely dinamikusan fejlődik, elsősorban a gyógyszerek és az ellátás globális kiadásainak köszönhetően. A gyógyszeripar általában nincs összekötve az egész gazdaság fejlődésével, ezért a gazdasági növekedés, úgyszintén a gazdasági recesszió esetén is pozitív gazdasági eredményeket ér el.
Az ágazat pozitív fejlődése a társaság gazdálkodásán is tükröződik. A társaság bevételei az utóbbi 4 évben átlagban 8,5 %-kal nőttek évente, amíg a költségek 7,5%-os ütemben nőttek évente. A bevételek magasabb növekedési ütemének köszönhetően nőttek a nyereségi árrések is, 2003-tól 16%-kal, 19,92%-ra. A nettó nyereség átlagban 15,8 %-kal növekszik évente.
Az alap fundamentális adatok a vétel mellett szólnak. A részvények viszonylag olcsók, a nyereséghez és a bevételekhez képest is (P/E: 15,66 és P/S: 3,15). Pozitív szintén az EBIT és az EBITDA mutatók, 13,7 és 15,9 Mrd. USD szinten. Kedvező az osztalékfizetés is (az osztalékhozam 2,6 %). A kedvező likviditási ráta és gyorsráta (1,5 és 0,92) a rövid távú kötelezettségek visszafizetése jó képességéről szól. Vételi okok: - növekvő kiadások a gyógyszerekre és az ellátásra - nagy, stabil nemzetek feletti társaság - kedvező osztalékpolitika - aktív akvizíciós politika
Kockázatok - A Johnson & Johnson a gyógyszerek terén néhány erős konkurenssel pereskedik. Amíg tartanak a perek, a termékei eladása csökkenhet, ami negatív hatással lehet a részvények árfolyamára. - Az esetleges sikertelen akvizíciós próbálkozás. (2006-ban nem sikerült a Guidant társaság akvizíciója, ami negatív reakciókat idézett elő a befektetők részéről, és jelentősen csökkent az árfolyam) - Az ágazat jelentős kockázata a gyógyszerek plagiálása és a nagy költségek a fejlesztésre és kutatásra
A célár meghatározása. A globálisan növekvő gyógyszeripari költségeknek és a piaci pozíció erősödésének köszönhetően bevétel és nyereség növekedést várunk a következő években. 2007-ben bevétel növekedést várunk, 60 650 mil. USD-ra, ami 13,8 %-os növekedést jelent. 2008-ra további 6,7%-os növekedést várunk, 64 700 mil. USD-ra. Ebből vezettük le 78 USD célárfolyamot. A célár 12-14 hónapos időtávra lett meghatározva. A történelmi P/S modelt használtuk, saját becslésekkel ami a jövőbeni gazdálkodást illeti, a Bloomberg becsléseivel kombinálva. A belső érték kiszámítása a történelmi P/S modelből indult ki, ami az átlagos történelmi ára és az átlagos egy részvényre jutó bevételt hasonlítja. A belső érték ezek után a mutató és a következő évre várt bevételek szorzata. A célár meghatározásánál az átlagos történelmi árfolyamot használtuk az utóbbi 4 év heti záróárfolyamai alapján (forrás Bloomberg). Segítségként a diszkont osztalék model volt használva, amely alapján a célár 77,39 USD-ra lett meghatározva. A model a 2008-ra várt osztalékból (1,78 USD) és a 7,5%-os diszkontlábból indul ki. A diszkontlábat a kockázatmentes tétel és a kockázati prémium összegeként kaptuk meg. A kockázatmentes tétel az amerikai állami kötvények hozamából indul ki. A kockázati prémium az egész piac teljesítményéből indul ki, figyelemmel a részvény volatilitására. Fio, o.c.p., a.s., Josef Novotný E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,0382723,72174
USD1,056700,99514
GBP0,872290,82147
CHF0,997000,93892
PLN4,810394,53016

További devizák


X