Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Hírek > Cikkek és tőzsdei hírek > Fortis társaság elemzése

Fortis társaság elemzése

26.9.2007 13:58

Fortis társaság elemzése

A belga Fortis a jelentős európai pénzügyi intézmények közé tartozik. Banki szolgáltatásokra és biztosításra fókuszál magán, vállalati és intézményi ügyfelek számára is. A termékeit saját disztribúciós hálózatán keresztül, de partner társaságokon keresztül is kínálja. A Fortis globálisan tevékenykedik, több mint 50 országban vannak aktivitásai. A Benelux államaiban a retail bankszolgáltatások vezetőihez tartozik. Belgiumban a legnagyobb biztosítási társaság, Hollandiában az első három közé tartozik. Európában a 20 legnagyobb pénzügyi intézmény közé tartozik. A társaság kezdetei a 19-edik századba nyúlnak. 1990-ben egyesült a holland AMEV, biztosítási társaság, a VSB bank és a belga AG Group, biztosítási csoport. Ez után keletkezett a Fortis megnevezés.
Alap adatok: Ticker: FORB (Euronext Brusel), FO4 (Xetra Německo) Szektor: Bank Piaci tőkésítés: 34,2 milliárd EUR Záró árfolyam, 2007.9.19.-én: 26,50 EUR Éves terjedelem: minimum 25,16 EUR, maximum 35,33 EUR A társaság részvényei megtalálhatóak a BEL20 belga indexben 12,9%-os súllyal Beta koefficiens: 1,05 a BEL20 indexel szemben

A Fortis pénzügyi csoport tevékenységét 3 csoportba lehet osztani: retail bankhálózat, magán bankhálózat, és biztosítás. A retail bankhálózat szekcióban több mint 17.000 alkalmazott van és 2006-ban ezen ágazat alkotta a nettó nyereség 25%-át. A Fortis számára az elsődleges piacot a Benelux államai alkotják, továbbá Törökország, Lengyelország, Németország és Írország. 2006-ban a nettó nyereséget sikerült 26%-kal növelni, 862 mil. EUR-ról 1,09 Md. EUR-ra. A magán bankhálózat nyeresége 2006-ban eléret a 2,02 Md. EUR-t, ami éves szinten 37%-os növekedés. A biztosítási divízió három szegmensre oszlik: – Belgium, Hollandia és nemzetközi részleg. A divízió nyereség 1,42 Md. EUR volt, ami évközben 16%-os növekedést jelent.

A társaság nyereség 2006-ban elérte a 4,35 Md. EUR-t, ami 10%-os növekedést jelent 2005-hez képest. Az összbevételek 8%-kal nőttek 73,6 Md EUR-ra. A nettó kamathozam 8,46 Md. EUR volt, vagyis 12%-kal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest. Az utóbbi 5 évben átlagosan 5,4%-kal nőtt. 2006 végéhez a társaság aktívái 775,3 Md EUR értéket érték el, ami 6,5%-os növekedés az előző évhez képest.

A társaság rendszeresen fizet osztalékot, ezt két részben fizeti ki. Az utóbbi 6 évben az osztalék átlagosan 8,3%-kal nőtt. Az átlagos osztalékhozam az utóbbi években több mint 5%. Az osztalékhozam aktuális értéke 5,6% körül mozog.

ABN Amro akvizíció A Fortis a Royal Bank of Scotland és a spanyol Banco Santander társaságokkal együtt azon konzorcium része, amely meg szeretné vásárolni a holland ABN Amro pénzügyi csoportot. A konzorcium a brit Barclays csoporttal versenyez, amely szintén érdeklődik az ABN Amro iránt. Ez lesz a bankvilág legnagyobb fúziója. A konzorcium nem egész 72 Md. EUR-t hajlandó fizetni, ebből több mint 90% készpénzben lenne, a maradék pedig részvényekben. A Barclays ajánlata több mint 15%-kal alacsonyabb, és készpénzben csupán a 40%-a lenne kifizetve. A Barclays társaságot viszont, a konzorciummal ellentétben, nem zavarná a La Salle amerikai leányvállalat eladása a Bank of America-nak. Az ABN részvényesei a szeptember végi közgyűlésen döntenek az ajánlatokról.

Az első félév gazdasági eredményei
Az első félévben a pénzügyi csoport jó eredményeket ért el. Az első félév nyeresége 2,78 Md. EUR volt, ami 2%-kal jobb mint a 2005-ös év első fele. A jó eredményeket elsősorban a második negyedévnek lehet köszönni, amikor a nyereség 1,62 Md. EUR volt. Az első negyedévhez képest ez 38%-os növekedést jelent, és az előző év azonos időszakához képest 16%-os növekedést. A két banki divízió nyeresége rekord értékeket ér tel, 1,16 Md EUR szinten. Az eredmény jelentősen túllépte a piaci elvárásokat (1,02 Md EUR). A jó gazdálkodásnak köszönhetően a társaság az első félévben növelte a hosszú távú céljait. A vezetőség 2004-2011 időszakra 15%-os kumulatív nettó nyereséget vár. A saját tőke jövedelmezősége várhatóan minimálisan 18,5%-ot ér el. Várhatóan legkésőbb 2009-ig a nettó nyereség minimum 30%-a nem Benelux államokból származik.

Szektor összehasonlítás Az európai pénzügyi szektorhoz képest (a Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index alapján) a Fortis osztalékhozama átlagon feletti: 5,75%. A hozam jelentősen magasabb mint a BEL20 belga indexnél (3,1%), úgyszintén a Dow Jones EURO Stoxx 50 indexnél is (3,42%). A társaság jó saját tőke jövedelmezőségét ér el. A 22% körüli érték átlagon feletti a szektorhoz képest. A társaság hosszú távú célja a 18,5%-os szint megtartása. A jelenlegi szinteken a részvények a P/E mutató alapján (7,85) viszonylag olcsónak számítanak. A várt P/E szint 8,22. A részvény viszonylag alacsony szinteken mozog a könyv szerinti értékhez képest.
A pénzügyi intézmények részvényei krízisen mentek keresztül. A Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index az év elejétől 7%-ot veszített, az amerikai S&P500 Financials Index 8%-ot. A Fortis részvényei az év elejétől cca. 16%-ot csökkentek. A jelenlegi 26 EUR szinten fundamentálisan alulértékeltnek tekintjük a részvényt, és vételre ajánljuk. Feltételezzük, hogy a Fortis 2007 végén 4,3 Md EUR nyereséget ér el, ami 1%-os csökkenést jelent majd 2005-hez képest. A kedvező 1H eredményei ellenére a pénzügyi piac válsága várhatóan eléri a társaságot is, és a második félév eredményein lesz látható. Az osztalékpolitika függvényében osztalék növekedéssel számítunk, 6%-kal, 1,48 EUR-ra. Ezen feltételezés alapján és az osztalék diszkont model alapján a célárfolyamot 32,9 EUR-ra állapítottuk meg. Az ajánlás 12 hónapos távlatra szól. E számítás kockázatmentes részből és kockázati prémiumból áll. A kockázatmentes rész a belga állami kötvények hozamából lett kiszámítva. A kockázati prémium az egész piac teljesítményéből lett kiszámítva, tekintettel a részvény volatilitására. A használt diszkontláb 10,51%. E számításban saját expert becslések és a Bloomberg által kihirdetett becslések lettek felhasználva.

Összefoglalás
Vételi okok: - jelentős európai pénzügyi társaság domináns pozícióval a Beneluxon belül - nagyon jó gazdasági eredmények növekedési tendenciával - átlagon feletti osztalékhozam - jelentős növekedési lehetőség az ABN Amro akvizíciónál - a pénzügyi szektor fokozatos stabilizációja a hitelpiac válsága után Kockázatok - gondok az esetleges ABN Amro-val való egyesülésnél - a befektetési portfolió értékcsökkenése - a globális gazdasági növekedés lassulása - a hitelpiaci válság folytatása Ezen kockázatok bekövetkezése esetében várhatóan romlik a társaság gazdálkodása, csökken a jövő évi kifizetett osztalék és csökken a célárfolyam. Fio, burzovní společnost, a.s., David Brzek E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio, burzovní společnost, a.s.-től vette át. A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovák Nemzeti Bank). E befektetési ajánlások tartalma nem volt közölve a kibocsátóval. A Fio, burzovní společnost, a.s. market maker a prágai értéktőzsdén (Burza cenných papírů Praha, a.s.) és az RM-SYSTÉM, a.s. elektronikus tőzsdén. A Fio, burzovní společnost, a.s. a következő kibocsátók árjegyzője: Komerční banka, a.s., ČEZ, a.s., Telefónica O2 C.R., a.s., UNIPETROL, a.s., Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Orco Property Group, Philip Morris ČR a.s., Zentiva, a.s., Central European Media Enterprises, Ltd. A Fio, burzovní společnost, a.s. a befektetési ajánlások kapcsán rendszeres ellenőrzéssel előzi meg az érdekellentét kialakulását. A Fio, burzovní společností, a.s. felügyeleti szerve a Česká národní banka (Cseh Nemzeti Bank).

Legújabbak:

további hírek


Fio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK25,0382723,72174
USD1,056700,99514
GBP0,872290,82147
CHF0,997000,93892
PLN4,810394,53016

További devizák


X