Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Befektetések > A Fio-broker applikációról > Fio-broker használati útmutató

Fio-broker használati útmutató

Az alábbiakban a Fio-broker applikáció szokásos műveleteinek használati útmutatóját találja. Rendelkezésére állnak azok az útmutatók is, melyek részletes leírást nyújtanak arról, hogy hogyan jelentkezhet be az applikációba, hogyan használhatja a fő navigációs lista lehetőségeit, az értékpapírok kikeresését a megadott kritériumok alapján, illetve az applikáció testreszabását a saját szükségletei szerint.


Értékpapírok keresése

Gyors keresés

Az értékpapír gyors kikeresése és megjelenítése számára a Fio-broker applikációban az "Értékpapír kódja" és az "Értékpapír megnevezése" lehetőség szolgál. Ezeket a lehetőségeket a bal függőleges listában találja, mely az applikáció minden oldalán egyforma.

AZ ÉRTÉKPAPÍR MEGNEVEZÉSE
Az "Értékpapír megnevezése" mezőbe a társaság nevét illetve annak egy részét lehetséges megadni. Az "OK" gombra történő kattintással elindítja a keresést.

AZ ÉRTÉKPAPÍR KÓDJA
Amennyiben ismeri az értékpapír szimbólumát (ún. ticker), azt megadhatja az "Értékpapír kódja" nevű mezőbe. Az "OK" gombra történő kattintással elindítja a keresést.

Részletes keresés

Az applikáció lehetővé teszi a megadott paraméterek és kritériumok szerinti keresését és megjelenítését. Abban az esetben, ha a definiált paraméterek szerint gyakrabban keres, a keresési űrlapot elmentheti saját elnevezés alapján - így a következő keresésnél már nem lesz szükséges az űrlapot ismét kitölteni.

A részletesebb keresést a felső navigációs listában, a "Keresés" menü alatt találja.

A keresés technikai kritériumok (ország, időszak, minimális és maximális árfolyam, az árfolyam változása egy adott időszakban, forgalom, aktivitás) vagy fundamentális kriétériumok alapján történik (ipari ágazat, piaci kapitalizáció, P/E, osztalékhozam és egyebek). Az eredmény a kiválasztott paraméterek szerint állíthatja sorrendbe.

Amennyiben például a P/E mutatót használjuk, vagyis az árfolyam és a részvényenkénti nyereség mutatóját, az átlagos értékek változóak lesznek az egyes ágazatokban. Egy alapvető kritériumról van szó a részvény relatív értékeltségének meghatározása számára (bár ennek a mutatónak egy sor hátránya is van és annak alacsony értéke mögött mindig valamilyen ok húzódik). A részvények átlagos P/E rátája az S&P 500 indexben az elmúlt több mint 50 évben 17. Az "olcsóbb" részvények kikeresése szempontjából például a magasabb kapitalizációjú részvényeknél megadhat egy 10 és 15 közötti intervallumot.

Megjegyzés:
Az "Értékpapír megnevezése" és az "Értékpapír kódja" gyors lehetőségek szerinti keresénél fontos az "Ország" kiválasztása az applikáció felső részében. Abban az esetben, ha a szűrőben "USA" van kiválasztva, a keresésben csak azok az értékpapírok jelennek meg, melyekkel az USA piacain kereskednek. A "Minden piac" kiválasztásánál az eredményben olyan értékpapírok jelennek meg, melyekkel minden, a Fio által kínált piacon kereskednek.

A "Keresés" menü csak az applikáció teljes verziójában érhető el. A teljes verziót kiválaszthatja a "Globális beállításokban", melyek a Fio-broker applikáció jobb felső részében talál meg.


Értékpapírok vétele és eladása

A Fio-broker applikációban lehetőség van az értékpapírok vételére vagy eladására valós időben.

A kiválasztott értékpapírnál vételi megbízás esetén a zöld nyílra kell kattintani, az eladási megbízás esetén a piros nyílra. Ezután a megbízás ablaka jelenik meg, melyben a megbízás paramétereit adja meg. Elsősorban az árat, melyért az adott értékpapírt hajlandó megvenni vagy eladni, a mennyiséget és a megbízás érvényességét. Ezután egy megbízás lesz kigenerálva, mely azonnal elküldésre kerül az adott piacra (tőzsdére.

Intelligens utasítások

A Fio kereskedési rendszere lehetővé teszi az intelligens utasítások megadását, melyek a vétellel vagy eladással történő automatikus reakciót jelentik az előre definiált piaci állapot szerint. A befektető saját befektetési stratégiája alapján maga határozza meg, hogy mi történjen a saját pozícióival. Ennek az a célja, hogy bebiztosítsa az értékpapír lehető legjobb áron történő vételét és eladását, megakadályozni egy előre meghatározott szint feletti veszteség megnövekedését, illetve elrejteni a megbízás paramétereit annak érdekében, hogy az ne befolyásolja a többi piaci résztvevő viselkedését.

Az egyik leggyakrabban használt intelligens utasítás a Stoploss. A Stoploss megbízást leggyakrabban egy esetleges veszteség megakadályozására használják. Ez azt jelenti, hogy előre meghatározza azt az árat, hogy a megvásárolt értékpapír automatikusan eladásra kerül, ha az árfolyam eléri ezt a szintet.

Megbízások és tranzakciók

A megadott megbízások teljes áttekintését a "Megbízások" menüben találja. Itt az összes olyan megbízás megjelenítésre kerül, melyet megadott a kiválasztott időszakban, tehát azok is, melyek törölve voltak, vagy elutasításra kerültek a validáció során. Ebben a menüben van továbbá lehetőség az eddig nem teljesült megbízások törlésére.

A kiválasztott időszakban a realizált tranzakciók listáját a "Tranzakciók" menüben találja. Itt kaphat információkat a tranzakció árfolyamáról, a tranzakció mennyiségéről, a tranzakció és a piac díjáról, esetleg a birtokolt részvények utáni jóváírt osztalékokról vagy bármilyen más műveletről és szolgáltatásról, mely a kereskedési számlán került végrehajtásra.

Minden adat (megjelenített oszlop) az Ön konkrét követelményei és kívánságai szerint igazítható ki, ezt pedig az applikáció bal felső sarkában található "Beállítások" menü segítségével. A megjelenített adatokat lehetséges CSV formátumban exportálni és ezt követően feldolgozni azokat bármilyen táblázatkezelő programban.

Pénzügyi eszközök a kereskedési számlán

Az applikáció rendelkezik egy "Pénz" menüvel, ahol részletes információkat kap a kereskedési számlán lévő pénzügyi eszközökről. A számlára elhelyezésre kerülhetnek pénzügyi eszközök CZK, EUR, USD, HUF és PLN devizanemben, melyet elsősorban azok az ügyfelek díjaznak, akik a külföldi piacokon kereskednek.

Amennyiben például az USA-ban kíván kereskedni, nem szükséges, hogy USD devizanemben vezetett összeggel rendelkezzen - a "Pénzváltó" segítségével konvertálhat az egyik devizanemből a másikba vagy pedig használhatja a "Devizahitelt", mellyel bebiztosíthatja magát a devizakockázat ellen.

Portfolió

A Fio-broker applikáció a "Portfolió" menü segítségével lehetővé teszi a portfolio aktuális állapotának és ideiglenes mozgásának figyelését.

Ebben a menüben találja az Ön által megvásárolt értékpapírokat az aktuális árfolyammal, a hírszolgáltatást, a portfolió és az egyes értékpapírok mozgásának grafikonját, illetve a megadott és realizált megbízások áttekintését. A portfolió mozgását egy előre meghatározott időszakban lehetséges figyelni.

A portfolió és az egyes értékpapírok mozgását bármely más értékpapírral lehetséges összehasonlítani.

A portfolióba lehetséges fiktíven bevinni olyan értékpapírokat, melyeket más értékpapírkereskedő által vásárolt, vagy amelyeknél úgy döntött, hogy csak megfigyeli a mozgásukat. A portfolióba/portfolióból történő fiktív bevitelt és eltávolítást a kék plusz illetve a piros mínusz szimbólumok segítségével lehetséges.

A portfolióban ugyanakkor megtalálja az e-SPAD és EasyClick szekciókat, melyeknél figyelheti a prágai tőzsde SPAD szegmensének és a cseh RM-SYSTÉM tőzsde összes értékpapírját. A szekciók részét képezik a részletes grafikonok, a vásárlói könyvek és a realizált tranzakciók áttekintései. Ezek az információk elsősorban az aktívabb befektetők és kereskedők számára alkalmasak.

Értékpapírok

Információk az értékpapírokról

Információkat az értékpapírokról a "Értékpapírok" menü által kaphat, mely részletes adatokkal szolgál a kiválasztott értékpapírról, ezt vagy egy alapvető áttekintés által, vagy pedig a technikai és fundamentális elemzés által, melyek jelentős eszközöknek számítanak a befektetési döntéshozatalban.

Az "Általános áttekintés" szekcióban találja a legtöbb információt a kiválasztott értékpapírról - ideértve az információkat a kibocsátóról, a gazdasági mutatókról, a bevételekről, esetleg a brókerek ajánlásairól.

A jobb oszlopban megjelenített gazdasági adatokat az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező társaság, a Thomson Reuters ügynökség szolgáltatja. Az alapvető leírás az értékpapír kibocsátójáról egy rövid leírást nyújt a társaság tevékenységéről. Ezek az információk angol nyelven érhetőek el. Lejjeb az utolsó negyedév és fiskális év gazdasági eredményeiről talál adatokat. A kiválasztott értékpapírnál rendelkezésre állnak még adatok a társaság alaptőkéjéről, a kibocsátott részvények számáról, az elért bevételek és nyereség nagyságáról az adott időszakban.

A brókerek ajánlásai szintén a Thomson Reuters ügynökségtől vannak átvéve. Az értékpapírok vételre, tartásra vagy eladásra szóló ajánlásai 1-től 5-ig terjedő számokkal vannak értékelve (1-mindenképp venni, 2-venni, 3-tartani, 4-eladni, 5-mindenképp eladni). Az aktuális ajánlásokon kívül rendelkezésre állnak még az egy héttel, egy hónappal, két hónappal és egy negyedévvel régebbi adatok is. Az utolsó sorban az összes értékelés átlaga van megjelenítve.

Technikai elemzés

A technikai elemzés küldetése az értékpapír árfolyamának jövőbeli előrejelzése a történelmi adatok alapján. A "Technikai elemzés" szekció mutatók sorát tartalmazza, melyek segítségével elemezni tudja az adott értékpapírt. Az egyes funkciók vagy közvetlenül az értékpapír grafikonjába rajzolódnak bele, vagy pedig elkülönítve az elsődleges grafikon alatt az értékpapír árfolyamaival. Természetesen lehetőség van az időszak kiválasztására is, melyen belül az adott indikátor kirajzolódik, illetve lehetőség van az adott értékpapírt más értékpapírral vagy index-el összehasonlítani.

Fundamentális elemzés

A fundamentális elemzés a befektetési döntéshozatal egy fontos része és az értékpapír-kibocsátó pénzügyi helyzetének megítélésére szolgál. A "Fundamentális elemzés" szekcióban nagy mennyiségű információ és pénzügyi mutató áll rendelkezésre, melyek az Ön konkrét igényei szerint lehet rendezni. A kiválasztott társaságnál egy előre definiált információcsoport jelenik meg, mint például az értékpapír jelölése, a piaci kapitalizáció, bevételek és más egyéb adatok. A kiválasztott társaságot más társasággal is össze lehet hasonlítani és megjeleníteni azok mutatóit és pénzügyi adatait a sorokban úgy, hogy azok minél áttekinthetőbbek legyenek.

A tőzsdepiacok mozgásának áttekintése

A Fio-broker a világ tőkepiacainak és azok indexeinek egy komplex áttekintését és mozgását is biztosítani tudja. Az "Áttekintések" menüben több mint 20 világpiaci index valamint értékpapírok portfoliója jeleníthető meg azok árfolyamaival, rendezhető a legnagyobb mértékű emelkedés és csökkenés alapján, illetve a legmagasabb forgalom alapján. Ez a szekció az aktív befektetők számára a lehető legtöbb információt nyújtja a döntéshozatalban és mindezt egy helyen. Természetesen az előre kitöltött adatokkal ebből a menüből is lehetséges közvetlenül gyorsan megbízást adni.

Az indexek portfoliója információkat nyújt az árfolyamról, azok változásairól és tickerekről, miközben az index nevére vagy tickerére történő kattintással részletesebb információkhoz jutunk ideértve a grafikonokat is.

Beállítások

Az applikáció individuális beállításai

A Fio-broker applikáció minden felhasználó számára nagyon egyszerű módon lehetővé teszi az egyes menükben az adatok megjelenítését individuális áttekintés alapján. A standard beállítás csupán az alapvető, legszükségesebb információkat mutatja, azonban minden felhasználónak lehetősége van néhány saját megjelenítést elmenteni különböző profilok és nevek alatt, vagy pedig ezt a standard beállítást megváltoztatni és a rendelkezésre álló információk alapján azokat kiválasztani, melyek majd megjelenítésre kerülnek. Ezeket az információkat szintén az ügyfél igényei szerint lehet rendezni.

Minden adatatot (megjelenített oszlopok) az applikáció jobb felső sarkában található "Beállítások" menü által lehet kiigazítani.

Egyebek

Figyelmeztetők

A Fio-broker többek között a "Figyelmeztetők" menüvel is rendelkezik, melyben e-mailben vagy mobiltelefonra elküldött információs híreket lehet beállítani. Ezek a hírek akkor lesznek elküldve, ha előáll az az állapot, melyet Ön előre definiált. A hírek tartalmazhatnak izgalmas befektetési lehetőségekről, megvalósított üzletekről szóló információkat, illetve beállíthatja a figyelmeztetőt úgy, hogy küldjön információt az értékpapír árfolyamának áttörése esetén. Az egyes hírek automatikusan kigenerálásra és elküldésre kerülnek azután, hogy megvalósulnak a figyelmeztetőben definiált feltételek.

Streamer

A Streamer lehetőséget nyújt az értékpapírok árfolyamáramlásához hozzájutni valós időben. A Streamer a piaci helyzetre történő még gyorsabb reakciót teszi lehetővé és ezt még abban az esetben is, ha a portfolió nagyobb számú részvényből áll. További információkat itt találhat.

SMS hírszolgáltatás

Abban az, ha nincs internet- és számítógépközelben, regisztrálhat a Fio SMS hírszolgáltatására. Naponta néhányszor közvetlenül az mobiltelefonjára lesznek elküldve hírek a SPAD szegmens, a világpiaci indexek aktuális adataival, a legfrissebb tőkepiaci hírekkel, esetleg értékpapírok ajánlásaival. A szolgáltatást leggyakrabban az aktívan kereskedő ügyfelek használják, akik valóban bárhol és bármikor kulcsfontosságú információkhoz akarnak jutni. A szolgáltatásra közvetlenül a Fio-broker "Globális beállításaiban" regisztrálhat.

Ostatní8

Ostatní9

OstatníFio-broker

Belépés | Demó

Árfolyamok

CZK24,2562022,98080
USD1,105631,04121
GBP0,884350,83283
CHF1,003350,94489
PLN4,628494,35885

További devizák


X