Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Fio > Média > Sajtóközlemények > Mire is való a fundamentális elemzés

Mire is való a fundamentális elemzés

20.4.2011 11:16

Amennyiben érdeklődik a befektetések iránt, biztosan találkozott már a fundamentális és technikai elemzés fogalmával. Mit is jelentenek ezek a fogalmak, és hogyan használjuk őket a részvényekbe történő befektetéseknél? A mai napon a fundamentális elemzés fogalmát szeretnénk bemutatni Önöknek, sorozatunk következő részében pedig a technikai elemzésről olvashatnak.

A fundamentális elemzés abból az elméletből indul ki, hogy minden egyes részvénynek van egy belső értéke, ami a gazdaság múltbeli gazdálkodása alapján kerül kiszámításra, és a részvény árfolyama e belső érték körül mozog.

Az elemzés a pénzügyi elemzéseket próbálja felhasználni a belső érték meghatározására és a társaság jövőjét prognosztizálni. Ezután ezen adatok és az aktuális árfolyam összehasonlítása alapján azt próbálja kideríteni, hogy az adott részvény alulértékelt (vételi jelzés), vagy túlértékelt (eladási jelzés), ami az árfolyamot a belső érték közelében tartja. A belső érték meghatározására több eljárás, modell és különféle adatok kiszámításának módszere létezik (diszkontált osztalékmodell, nyereség modell - P/E ráta, cash-flow modell, stb.).

A részvényekbe irányuló befektetéseknél nemcsak a hírek, de a társaság alapvető fundamentális adatai is szükségesek, melyek az eljárás nélkülözhetetlen részei. A fundamentális elemzés tartalmát tekitnve az alapvető adatok csoportjába a következőket sorolhatjuk: piaci kapitalizáció, részvényenkénti könyv szerinti érték, árfolyam / könyv szerinti érték, bevételek, árfolyam / bevételek, részvényenkénti nyereség, P/E, nyereséghányad, a saját-tőke jövedelmezősége, a teljes eszközállomány jövedelmezősége, osztalékhozam, stb. Az alábbiakban ezekről lesz szó.

Piaci kapitalizáció
A piaci kapitalizáció egyenlő a társaság kibocsátott részvényeinek számának és árfolyamának szorzatával. A piaci kapitalizáció nekünk képet ad a társaság nagyságáról.

Részvényenkénti könyv szerinti érték
A részvényenkényi könyv szerinti érték = (Saját tőke - Elsőbbségi részvények) / kibocsátott törzsrészvények száma. Ez a szám meghatározza nekünk a részvény értékét a társaság által kibocsátott könyvelési kimutatása alapján. Ebből később kiindulhatunk a részvény piaci értékének meghatározása során.

Árfolyam / Könyv szerinti érték
Minél nagyobb és jobb a vállalat, ez a szám annál nagyobb. A bizonytalan kilátással rendelkező kevésbé ismert vállalatoknál ez a szám csökken. Ez az érték a Dow Jones indexbe tartozó társaságoknál átlagosan 3,5, az S&P 500 indexbe tartozó társaságoknál 2,8, míg a Nasdaq esetében ez 2,6.

Bevételek
A társaság bevételei az elmúlt egy évben. Az USA-ban a könyvelési év és a naptári év jellemzően eltér.

Árfolyam / Bevételek
Az árfolyam és az egy részvényre eső bevétel aránya. Ennek az értéknek 2-nél kisebbnek kellenne lennie. Csak rendkívüli nyereségesség idején kellene ennek a mutatónak magasabbnak lennie.

Részvényenkénti nyereség
Minden társaságnál a leginkább figyelemmel kísért mutató. A részvényeseknek arról ad információt, hogy a vállalkozás sikeres-e. A tiszta nyereségből ezután osztalékot fizethetnek ki. Ez jobbára egy évben egyszer történik, az amerikai társaságnál ez sokszor negyedévente történik.

P/E
Aktuális árfolyam / részvényenkénti nyereség. Akárcsak a "Árfolyam / Könyv szerinti érték" esetében, itt sem lehet megállapítani a helyes értéket. Egy olyan időszakot tükröz, mely alatt a társaság adózás utáni nyereséget termel, a piaci kapitalizáció egyenértékével. Például a 15-ös P/E érték azt jelenti, hogy a jelenlegi teljesítmény fennmaradása esetén a társaság 15 év alatt termel annyit, amennyire jelenleg a társaság értékelve van. A Dow Jones index esetében a P/E 30 körül mozog, az S&P 500 indexnél ez nagyjából 32, míg a Nasdaq indexnél 37.

Nyereséghányad
Tiszta nyereség / teljes bevétel x 100. A tiszta nyereség és a teljes bevétel százalékos aránya.

A saját-tőke jövedelmezősége
ROE, tiszta nyereség / saját tőke. A mutató a saját tőke értékelődését mutatja.

A teljes eszközállomány jövedelmezősége
ROA, (tiszta nyereség + adók) / teljes eszközállomány. A mutató a teljes befektetett eszközök hatását mutatja.

Osztalékhozam
Részvényenkénti osztalék / Részvényárfolyam. Éves százalékos osztalékhozam az aktuális árfolyamnál. A részvényesek többségénél ez az egyetlen, a részvénytartásból származó jövedelem, leszámítva a részvény árfolyamemelkedését.

Az elemzőink ezeket az adatokat és a fundamentális elemzés más adatait a technikai elemzés kombinációjával használják az ügyfeleinknek szánt ajánlások összeállításánál. A fundamentális elemzés elsősorban a hosszútávú ajánlásoknál állja meg a helyét.

E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio banka, a.s.-től vette át.
A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovákia Nemzeti Bankja).
Nyilatkozat a befektetési ajánlások tisztességes ismertetéséről

Legújabbak: