Magyarul | English
Információ: 06-1-301-8745

Fio > Fio > Média > Sajtóközlemények > Milyen befektetési stratégiát válasszunk?

Milyen befektetési stratégiát válasszunk?

14.3.2011 15:31

Hogyan kereskedjünk a részvénypiacokon? Melyik a legideálisabb portfoliókezelési lehetőség? Ezek a befektetők legalapvetőbb kérdései. A részvénypiacokon egy döntéshozatalnál két alapvető tényezőt kell figyelembe venni, melyek egymással szemben állnak - ez pedig a várható hozam és a vállalt kockázat. Ugyanis magasabb hozamot csak nagyobb kockázatot magukban hordozó eszközökbe irányuló befektetésekkel lehet elérni.

A kockázatot azonban hatékonyan lehet korlátozni a portfolió diverzifikációjával (az egyes szektorokba vagy régiókba megfelelő módon megoszló részvények elhelyezésével), a helyes stratégia meghatározásával és annak betartásával, az ún. intelligens utasítások használatával, biztosítékot nyújtó eszközök kihasználásával (különösen ha külföldi piacon fektet be), illetve saját és az idegen tőke közötti arány megfelelő irányításával.

Az alábbiakban a várható hozam és a vállalt kockázat szempontjából különböző módszereket vázolunk fel.

A stratégiák a legkisebb hozamot biztosító stratégiától (és egyúttal a legkisebb kockázattal rendelkező stratégiától is) a legnagyobbakig vannak felvázolva:

Indexstratégia
Az indexstratégia célja hosszú távon a részvénypiaci teljesítménynek megfelelő hozam elérése. A várható hozam hosszú távú szempontból éves 10 százalék körül mozog. A befektetési eszközök ebben az esetben a befektetési certifikátok és az egészpiaci indexet követő vagy a régiós részvénykosarakat képviselő ETF-ek (Exchanged Traded Funds). Ilyen például a DIA (Dow Jones indexhez tartozó indexrészvény), a SPY (S&P 500) vagy az EXS1 (DAX 30).

Hozamstratégia
A hozamstratégia célja individuális részvénykiválasztással és azok hosszú távú tartásával az árfolyamnyereség és a rendszeres osztalék együttesének segítségével az adott piaci teljesítményt meghaladó hozam elérése. Ebben az esetben a várható hozam hosszú távú szempontból 10 - 15 százalék évente. E stratégiához a stabil piaci pozícióval és hosszú távú nyereséges gazdálkodással rendelkező jelentősebb vállalatok a legmegfelelőbbek, illetve adott szektorra irányuló ETF-ek (Exchanged Traded Funds). A cseh piacon például ilyen lehet a Komerční banka, az USA-ban a Coca-Cola, míg Németországban az RWE.

Növekedési stratégia
A növekedési stratégia a fundamentálisan alulértékelt részvények kiválasztását és megvételét jelenti, melynek célja, hogy az egyes befektetésekkel jelentős árfolyamnyereségeket érjünk el. Ez azonban fokozott kockázatot hordoz magában, több befektető veszteséget szenvedhet el. Hosszú távú szempontból a várható hozam 15 - 30 százalék körül mozog. Itt az új társaságok, a pénzügyi vagy jogi problémákkal küszködő vállalatok, vagy a fejlődő piaci vállalatok részvényei jöhetnek leginkább szóba.

Aktív kereskedés
Az aktív kereskedés célja az ügyletek megfelelő időzítésével és a befektetési eszközök összetételének viszonylag gyakori változtatásával kis árfolyamnyereségek realizálása rövid idő alatt (5 - 10 százalék), ez többször is megismételve egy év során. Az éves várható nyereség így 20 és 50 százalék között mozog. E hozamok eléréséhez a megfelelő likviditással rendelkező fundamentálisan stabil vállalatok részvényei a legmegfelelőbbek, melyeknél használhatjuk a technikai elemzést. Az aktív kereskedő elsősorban a közép távú trendeket figyeli és részesíti előnyben. Részlegesen be lehet vonni a tőkeáttételt és a rövid pozíciót (az árfolyam csökkenésére történő spekulációt).

Trading
A trading célja a technikai elemzés rövid távú jelzései alapján kis mértékű árfolyamnyereségek realizálásának ismétlése. A nyereségek és veszteségek már kis mértékű árfolyamelmozdulásoknál megvalósulnak, általában tőkeáttétel használatos (vagyis az ügylet teljes értékének csak egy kisebb hányadát szükséges elhelyezni, így már viszonylag kis mértékű százalékos elmozdulás is az ügyletbe helyezett tőke töbszörös százalékos hozamát is eredményezheti a pozíció zárásakor). A vállalt kockázat ennél a stratégiánál nagyon magas, az éves várható hozam azonban néhány tíz százaléktól néhány száz százalékig mozog. E stratégiához tartozik a jó vállalatok részvényeinek vétele illetve azok rövidre eladása, a határidős termékek és tőzsdei opciók.

E hírt a Fio o.c.p., a.s. a Fio banka, a.s.-től vette át.
A Fio o.c.p., a.s. felügyeleti szerve a Národná banka Slovenska (Szlovákia Nemzeti Bankja).
Nyilatkozat a befektetési ajánlások tisztességes ismertetéséről

Legújabbak: